Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Tο ραντίτσιο και η καλλιέργεια του στο λαχανόκηπο μαςΤο ραντίτσιο (Cichorium intybus var. foliosum) ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Asteraceae) και είναι πολυετές είδος, αν και σε εμπορική κλίμακα καλλιεργείται ως μονοετές. Σχηματίζει συμπαγείς ή πιο χαλαρές σφαιρικές, επιμήκεις ή πεπλατυσμένες κεφαλές, με κόκκινα ροζ ή πράσινα φύλλα. Μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με διαφορετικά είδη στο έδαφος του κήπου, ακόμη και σε ημισκιερές θέσεις, ενώ αναπτύσσεται εξίσου καλά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Καταναλώνεται συνήθως ωμό σε σαλάτες και έχει χαρακτηριστική πικρή γεύση, η οποία μετριάζεται με το μαγείρεμα.

Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος 

Οι ποικιλίες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Επομένως πριν προμηθευθούμε μια ποικιλία θα πρέπει πρώτα να έχουμε μάθει τα χαρακτηριστικά της για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε και στους κατάλληλους καλλιεργητικούς χειρισμούς. Για παράδειγμα, ορισμένες ποικιλίες (όχι όλες) για να μπορέσουν να δημιουργήσουν κεφαλή χρειάζεται πρώτα να δεχθούν την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών (μερικές χρειάζονται περισσότερο  κρύο από άλλες). Άρα αν τις καλλιεργήσουμε σε εποχή ή περιοχή που δε σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες δε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κεφαλή.
Σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται καλύτερα κατά τις ψυχρές περιόδους του έτους δηλαδή φθινόπωρο και άνοιξη και είναι σχετικά ανθεκτικό στο ψύχος του χειμώνα. Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες συνήθως παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα και επίσης σχηματίζονται και μεγαλύτερες κεφαλές. Κατά τις ψυχρές εποχές του έτους χρειάζεται σημείο με πλήρη έκθεση στον ήλιο ενώ κατά τους θερινούς μήνες λίγες ώρες σκιάς θα  το βοηθήσουν. Όσον αφορά το έδαφος προτιμά γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και καλή στράγγιση.

Σπορά και φύτευση 

Οι δύο βασικές περίοδοι για την καλλιέργεια του είναι από το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο καθώς και την άνοιξη.  Η καλλιέργεια μπορεί να ξεκινήσει είτε με την απευθείας σπορά στο έδαφος του λαχανόκηπου είτε με την σπορά πρώτα σε σπορείο και στην συνέχεια μεταφύτευση των σποροφύτων στην οριστική τους θέση στο λαχανόκηπο. Η απευθείας σπορά θα πρέπει να αποφεύγεται πολύ νωρίς την άνοιξη γιατί τότε η θερμοκρασία του εδάφους είναι αρκετά χαμηλή και επομένως το φύτρωμα των σπόρων θα είναι προβληματικό. Οι ιδανικές θερμοκρασίας για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 18 και 24 ο C. Με τέτοιες συνθήκες το φύτρωμα ξεκινά σε περίπου 6 ημέρες, ωστόσο μπορεί να επιμηκυνθεί έως και τις 14 ημέρες αν μεταβληθούν οι συνθήκες. Όσον αφορά τις αποστάσεις σποράς στο λαχανόκηπο αυτές είναι περίπου 20-30 εκατοστά πάνω στις γραμμές και 50-100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών. Συνήθως σε κάθε θέση σπέρνουμε 2-3 σπόρους σε βάθος περίπου 0,5-1,0 εκατοστά και αραιώνουμε όταν τα φυτά αποκτήσουν 2-3 πραγματικά φύλλα. Τα φυτά που απομακρύνουμε με την αραίωση μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την κάλυψη τυχών κενών λόγω κακού φυτρώματος. Η μεταφύτευση των φυτών που αναπτύχθηκαν πρώτα σε σπορείο μπορεί να γίνει όταν έχουν αποκτήσει 4-6 πραγματικά φύλλα και καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Δηλαδή γύρω στις 5-6 εβδομάδες μετά την σπορά στο σπορείο. 


Καλλιέργεια σε γλάστρα

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα σε υπαίθρια καλλιέργεια το ραντίτσιο μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μεγάλες γλάστρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορούν να σπαρθούν σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστά ανάμεσα στα φυτά ενώ χρειάζονται τακτικό πότισμα με μικρή ποσότητα νερού. Η καλλιέργεια του σε γλάστρες έχει το πλεονέκτημα ότι τα φυτά μπορούν να μετακινηθούν σε προστατευόμενα μέρη όταν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, μπορούν σχετικά εύκολα να τοποθετηθούν σε μέρη με περισσότερη σκιά.

Συγκομιδή και αποθήκευση 

Η συγκομιδή ξεκινά περίπου 3 μήνες μετά τη σπορά. Αν όμως για κάποιο λόγο καθυστερήσει τότε αυξάνεται η ένταση τη πικρής γεύσης των φύλλων και το οποίο είναι ανεπιθύμητο. Μπορούν να συγκομισθούν μεμονωμένα φύλλα ή ολόκληρες οι κεφαλές, όταν γίνουν συμπαγείς και αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος που είναι ενδεικτικό για τη κάθε ποικιλία. Στη δεύτερη περίπτωση η συγκομιδή γίνεται με μαχαίρι κόβοντας την κεφαλή λίγο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αν μετά την συγκομιδή παραμείνει αδιατάραχτο το ριζικό σύστημα στο έδαφος την επόμενη χρονιά τα φυτά μπορούν να δώσουν νέες κεφαλές. Το ραντίτσιο όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά δε μπορεί να αποθηκευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτό καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκα αμέσως μετά την συγκομιδή. Τα φύλλα μπορούν να αποθηκευθούν σε ατομικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα, ανάμεσα από δύο φύλλα απορροφητικού χαρτιού που σκοπό έχουν να απορροφούν την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται φρέσκα και τραγανά για 4 με 5 ημέρες. Ολόκληρες οι κεφαλές μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση έως και για 2 εβδομάδες.      

πηγη: Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου