Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

ΘΕΡΙΝΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ-Σπορά – Φύτευση και Ιδιαίτερες απαιτήσεις


Από τον Απρίλιο ξεκινά ουσιαστικά η περίοδος για τα θερινά κηπευτικά, όπως τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκυθάκι και καρπούζι πεπόνι. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων αυτών των φυτών είναι ότι δεν ανέχονται τις χαμηλές θερμοκρασίες από τις οποίες μπορούν να υποστούν σημαντικές ζημιές. Στόχος του καλλιεργητή πρέπει να είναι κατ’ αρχάς η επιλογή του πιο κατάλληλου είδους για το ιδιαίτερο περιβάλλον του λαχανόκηπου του και στην συνέχεια η εγκατάσταση του το έδαφος την περίοδο που η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Τομάτα
Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες 10-12 βαθμών κελσίου και σε υψηλές μέχρι 38 βαθμούς. Το φύτρωμα των σπόρων επιτυγχάνεται κανονικά σε θερμοκρασία εδάφους 18-24 βαθμών κελσίου ενώ καθυστερεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Προτιμά μέσης σύστασης εδάφη με ρΗ 5,8-6,7 , ελαφρά, βαθιά γόνιμα και με καλή στράγγιση. Τα αμμοαργιλώδη εδάφη είναι λιγότερο υγρά, περισσότερο ζεστά, δίνουν καλές αποδόσεις και πρωιμίζουν την παραγωγή. Τα αργιλοαμμώδη εδάφη που είναι σφιχτά και βαριά, δίδουν μεγαλύτερη παραγωγή αλλά την οψιμίζουν. Σε ψυχρό σπορείο σπέρνουμε Απρίλιο-Μάιο. Το βάθος σποράς είναι 1 εκατοστό και το φύτρωμα γίνεται σε 10 μέρες. Η μεταφύτευση των φυτών γίνεται 1,5-2 μήνες μετά την σπορά (ύψος φυτού 15-20 εκ.) και η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι πάνω από 10 βαθμούς κελσίου. Η κατάλληλη εποχή για την φύτευση έτοιμων φυταρίων είναι από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου. Ωστόσο η απευθείας σπορά μπορεί να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα από τα μέσα Μαρτίου.
Μελιτζάνα Πιπεριά
Για την μελιτζάνα η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να είναι στους 23-30 βαθμούς κελσίου, ενώ δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 12. Η πιπεριά όπως και η τομάτα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή το κρύο. Η πιπεριά έχει μεγάλο πρόβλημα με τους δυνατούς ανέμους οι οποίοι μπορούν να της προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Και οι δύο καλλιέργειες προτιμούν μέσης σύστασης, γόνιμα και βαθιά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και ρΗ από 5,5-7,0. Επίσης και τα δύο είδη είναι απαιτητικά σε εδαφική υγρασία και επιπλέον παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία στα άλατα, αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζει η τομάτα. Σε θερμό σπορείο σπέρνουμε Ιανουάριο-Φεβρουάριο για πρώιμη καλλιέργεια ή Μάρτιο-Απρίλιο σε ψυχρό σπορείο για όψιμη καλλιέργεια. Ο σπόρος καλύπτεται ελαφρά και το φύτρωμα γίνεται σε 10-15 ημέρες. Η μεταφύτευση των φυτών γίνεται 2 μήνες μετά την σπορά (φυτά με 5-6 φύλλα και ύψος 15-20 εκατοστά), δηλαδή κατά τον Απρίλιο με Μάιο. Η μεταφύτευση στην πιπεριά γίνεται λίγο νωρίτερα. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε νεαρά φυτά από το Εμπόριο και να προχωρήσουμε απευθείας σε φύτευση.
Αγγούρι
Προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη με ρΗ 6,5 αλλά μπορεί και σε τιμές με 5,5-7,5. Κατάλληλα εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη με καλή στράγγιση και εκείνα που είναι πλούσια ιδίως σε άζωτο και κάλλιο. Πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ συνεκτικά εδάφη και αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Ιδανικές θερμοκρασίες για την καλλιέργεια είναι μεταξύ των 20 και 25 βαθμών Κελσίου ενώ σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς. Η σπορά σε σπορείο γίνεται Φεβρουάριο με αρχές Μαΐου. Το βάθος σποράς είναι 20 εκ. και το φύτρωμα γίνεται σε 5-7 ημέρες. Οι σπόροι συνιστάται να σπέρνονται πλαγίως (πλακέ) και όχι όρθιοι. Μεταφύτευση: 30 ημέρες μετά την σπορά (φυτά με 2-3 πραγματικά φύλλα), κατά τις απογευματινές ώρες. Η απευθείας σπορά γίνεται την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και την ίδια περίπου περίοδο και η φύτευση έτοιμων φυτών από το εμπόριο.
Κολοκυθάκι
Χρειάζεται μια μέση θερμοκρασία μεταξύ 18-27 βαθμών Κελσίου. Σε σχέση με το αγγούρι είναι πιο ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία και λιγότερο απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Θέλει εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, με καλή στράγγιση, πλούσια σε οργανική ουσία και ρΗ 6-7,5. Επίσης παρουσιάζει και σχετικά ανθεκτικότητα στα άλατα. Η σπορά σε σπορείο γίνεται πριν το Μάρτιο και η μεταφύτευση όταν τα φυτά έχουν 2-3 πραγματικά φύλλα. Το βάθος σποράς είναι 1-2 εκατοστά και το φύτρωμα γίνεται σε 7-10 ημέρες. Οι σπόροι συνιστάται να σπέρνονται πλαγίως και όχι όρθιοι. Η απευθείας σπορά στον αγρό πραγματοποιείται το Μάρτιο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια και τον Αύγουστο για την φθινοπωρινή, ενώ η φύτευση έτοιμων φυταρίων γίνεται  τον Απρίλιο για την καλοκαιρινή περίοδο.      
Καρπούζι Πεπόνι
Απαιτούν τουλάχιστον 4 μήνες με μέση θερμοκρασία μεγαλύτερη από 21 βαθμούς κελσίου. Χρειάζονται σχετικά όξινο έδαφος με ρη 5,5-6,5 και το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά γόνιμο, βαθύ, δροσερό και να στραγγίζει καλά. Αν και μπορεί να γίνει απευθείας σπορά στο έδαφος του λαχανόκηπου είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν έτοιμα εμβολιασμένα φυτά από το εμπόριο, γιατί είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες του εδάφους, στις οποίες η καρπουζιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Η περίοδος που μπορούμε να προχωρήσουμε σε φύτευση είναι από Απρίλιο έως Ιούνιο.     
ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου