Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΝΤΑ – ΔΥΟΣΜΟΣ – ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Αρωματικά υψηλών απαιτήσεων σε νερό


Η μέντα ο δυόσμος και ο βασιλικός είναι τρία αρωματικά φυτά που παρουσιάζουν παρόμοιες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Χαρακτηρίζονται κυρίως από τις υψηλές ανάγκες τους σε νερό και δευτερεύοντος σε λίπανση, καθώς και από την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τα ζιζάνια, για αυτό και απαιτείται η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους πριν αλλά και κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.  
Οι απαιτήσεις σε κλίμα και Έδαφος
Βασιλικός: Επειδή κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές χώρες, χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, με θερμοκρασίες για με άριστη αυτή των 25 βαθμών κελσίου. Μπορεί να ανεχθεί αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί η ρίζα του να είναι υγιής και να έχει επάρκεια υγρασίας. Αντιθέτως σε θερμοκρασίες κάτω από τους 7 βαθμούς κελσίου ιδιαίτερα σε προχωρημένο στάδιο παθαίνει «σοκ». Θέλει εδάφη ελαφριά που να μην κρατάνε νερό και να είναι είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Επίσης χρειάζεται πλήρη ημερήσια ηλιοφάνεια για να δημιουργήσει πολλά φύλλα ενώ σε συνθήκες σκιάς τα φύλλα του είναι λιγότερα και ξεθωριάζουν.
Δυόσμος Μέντα: Λόγω της συγγένειας τους παρουσιάζουν παρόμοιες απαιτήσεις. Κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια τους είναι αυτές που έχουν εύκρατο κλίμα, μικρό και όχι βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Οι πιο κατάλληλες τοποθεσίες για την καλλιέργεια τους θεωρούνται αυτές που παρουσιάζουν πλούσια ηλιοφάνεια και έχουν νότιο προσανατολισμό. Η άριστη θερμοκρασία και για τα δύο είδη κυμαίνεται κοντά στους 17 βαθμούς κελσίου, ενώ όταν ποτίζονται τακτικά μπορούν να αντέξουν και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.  Τα καλύτερα εδάφη για την καλλιέργεια τους είναι τα μέσης σύστασης (ελαφριά) τα οποία θα πρέπει να είναι γόνιμα και να μην κρατάνε πολύ νερό. Κατάλληλο ρΗ θεωρείται μεταξύ 6 και 7,5.
Η Εγκατάσταση της καλλιέργειας
Τόσο ο Βασιλικός όσο και ο Δυόσμος εγκαθίστανται στο λαχανόκηπο κυρίως με σπόρο, ενώ η μέντα με ριζώματα   Η σπορά του Βασιλικού γίνεται κατά τον Απρίλιο πρώτα σε σπορεία και η μεταφύτευση των φυτών στην οριστική τους θέση γίνεται ένα μήνα αργότερα όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού.  Οι αποστάσεις φύτευσης για το βασιλικό είναι συνήθως 0,60-0,75 μέτρα  μεταξύ των γραμμών και 0,20-0,30 μέτρα πάνω σε κάθε γραμμή. Ανάλογη είναι η πρακτική και για το δυόσμο ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί και με ριζώματα. Συνήθως από ένα στρέμμα φυτείας δυόσμου μπορούμε να πάρουμε ριζώματα που θα χρησιμοποιηθούν για 7-8 στρέμματα. Για ένα στρέμμα χρειάζονται περίπου 100 κιλά ριζωμάτων. Όσον αφορά την μέντα, κατά τον μήνα Αύγουστο-Σεπτέμβριο παραλαμβάνονται τα ριζώματα από τις παλαιότερες φυτείες, τα οποία ξετινάζονται, διαλέγονται και τεμαχίζονται σε τμήματα των 10-30 εκατοστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φύτευση τους γίνεται το Φθινόπωρο (Οκτώβριο – Νοέμβριο) αλλά μπορεί να  γίνει και την άνοιξη. Τα ριζώματα φυτεύονται σε βάθος 6-7 εκατοστά σε αυλάκια και σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά  το ένα με το άλλο και 60-80 εκατοστά από αυλακιά σε αυλακιά. Για ένα στρέμμα απαιτούνται συνήθως 80-100 κιλά ριζωμάτων μέντας. Σημειώνεται ότι η μέντα δε θα πρέπει να καλλιεργείται στο ίδιο σημείο πάνω από δύο χρόνια γιατί πυκνώνει πολύ και αρχίζουν και πέφτουν τα φύλλα της.
Η διαχείριση του νερού
Και τα τρία είδη παρουσιάζουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε νερό. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης αλλά και της ανάπτυξης τους πρέπει το έδαφος να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μούσκεμα. Μπορεί να έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό αλλά έχουν πρόβλημα όταν το έδαφος νεροκρατεί, για αυτό και θα πρέπει να στραγγίζει καλά. Γενικά υπάρχουν ορισμένα περιθώρια βελτίωσης ενός εδάφους όσον αφορά την στράγγιση του.  Ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για την καλύτερη οικονομία του νερού κυρίως στην καλλιέργεια του νερού είναι με την εδαφοκάλυψη του εδάφους μεταξύ των γραμμών. Ως υλικό εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται πλαστικό ύφασμα ή πλαστικό φιλμ.  Η εδαφοκάλυψη περιορίζει σε σημαντικό βαθμό και την εμφάνιση των ζιζανίων τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα της καλλιέργειας αυτών των φυτών.
Τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά μπορεί να χρειαστεί να ποτίζονται καθημερινά τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση τους μέσα στον κήπο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όταν το πότισμα γίνεται με σταγόνες. Η γραμμή με την οποία γίνεται το πότισμα αυτών των φυτών θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από φυτά που έχουν παραπλήσιες ανάγκες σε νερό. Επίσης ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του βασιλικού για αυτό το πότισμα του θα πρέπει να γίνεται με αυλάκια ή σταγόνες.        
πηγη:Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου