Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών και αγροτεμαχίων έρχονται με το 2013

Το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να φέρει νέα δεδομένα στη φορολόγηση των αγροτών και των αγροτεμαχίων. Βέβαια δίνει περιθώριο ενός έτους στους παραγωγούς για να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο φορολόγησης με λογιστικά βιβλία,  που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015, δηλαδή για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 και θα δηλωθούν το 2015.

Το νέο σύστημα θα επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού της επιστροφής ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Ακόμη από το 2013 θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που έχουν εκτός σχεδίου τα οποία θα ενταχθούν στο σύστημα φορολόγησης και θα επιβαρυνθούν με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Βιβλία Εσόδων Εξόδων από το 2014
Από το 2014 οι περίπου 1.000.000 πολιτών που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων εξόδων. Δεν προβλέπεται να έχουν λογιστικά βιβλία οι μικροί καλλιεργητές, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος προσδιορισμού τους. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά η εξαίρεση να αφορά ετήσιο εισόδημα (μεικτό) 20.000 ευρώ. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%». Πάντως στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι, με το νέο σύστημα οι αγρότες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στον τελικό καταναλωτή αλλά και να υπάρξει αποτροπή των ελληνοποιήσεων.  
Φορολόγηση αγροτών από το 2013
Όσον αφορά το μεταβατικό έτος 2013, για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Τρείς είναι οι συντελεστές φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων. Στην πρώτη κλίμακα ανήκουν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 και οι οποίοι φορολογούνται με συντελεστή 22%. Στη δεύτερη κλίμακα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα μέχρι 42.000 και συντελεστή 32%. Στην Τρίτη εντάσσονται τα εισοδήματα άνω των 42.000 για τα οποία προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 42%. Η κλίμακα προβλέπει, επίσης, έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισόδημα έως 21.000. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται άνω των 42.000 ευρώ.
Αλλαγές στην επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου
Η θεσμοθέτηση βιβλίων θα έχει ως συνέπεια αλλαγή της επιστροφής ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ θα συμψηφίζεται πλέον με βάση τα έσοδα – έξοδα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΕΦΚ που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το πετρέλαιο που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα ο προσδιορισμός πλέον θα γίνεται βάσει των σχετικών παραστατικών εφόσον το πετρέλαιο θα καταχωρείται στα έξοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Πάντως για το 2013 οι επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με τα ισχύοντα συστήματα. Τα ποσά όμως θα είναι σημαντικά μειωμένα καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει μείωση της επιστροφής ΦΠ στους αγρότες κατά 152 εκατ. ευρώ και μείωση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κατά 130 εκατομμύρια ευρώ. Για να το πετύχει αυτό στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2012 στη Βουλή, αυξάνεται ο Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 21 σε 66 ανά χιλιόλιτρο. Επίσης μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Φορολόγηση αγροτεμαχίων
Επιβαρύνσεις για τους αγρότες όμως πρόκειται να έρθουν το 2013 και με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται όπως τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα εκτός σχεδίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους φορολογούμενους να δηλώσουν ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία εντός του 2013 θα ενταχθούν στο σύστημα και θα επιβαρυνθούν με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων με στόχο την είσπραξη φορολογικών εσόδων ύψους 3 δις ευρώ. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας)
Από το φόρο αυτό θα εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γής. Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει πρόστιμο από 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα, προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 16-120% (ή 2%) για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβαση τους.
πηγή:Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου