Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό και την εξάπλωση των ασθενειών στον οικιακό λαχανόκηπο


Η Διαχείριση των ασθενειών στο λαχανόκηπο ξεκινά ουσιαστικά αρκετά πριν την σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών σας. Η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται περισσότερο από την εφαρμογή πρακτικών πρόληψης παρά από θεραπευτικές εφαρμογές και όπως και στη διαχείριση των εντόμων, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί για την επιτυχία δεν είναι η καλή χρήση ενός μόνο μέτρου αλλά ο συνδυασμός πολλών μέτρων μαζί.
Πριν την σπορά ή την φύτευση
Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σημείο που θα εγκαταστήσουμε το λαχανόκηπο μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέξουμε σημεία που σκιάζονται, είναι εκτεθειμένα σε ισχυρούς ανέμους, βρίσκονται κοντά σε μπορντούρες θάμνων, έχουν υψηλή υγρασία ή νεροκρατούν. Ειδικά όταν το έδαφος έχει την τάση να κρατά νερό, η φύτευση των λαχανικών πρέπει να γίνει σε σαμάρια. Κατά την επιλογή των λαχανικών μας, θα πρέπει να διαλέξουμε ποικιλίες και υβρίδια που έχουν αντοχή στις συνηθισμένες ασθένειες της περιοχής μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποικιλίες ή υβρίδια λαχανικών με αντοχή σε όλες τις ασθένειες, αλλά ακόμη και αν παρουσιάζουν αντοχή σε μια ασθένεια δε σημαίνει απόλυτα ότι δεν θα εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα ασθένειας. Όπως και να έχει όμως η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών είναι ίσως από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμς την δυνατότητα να κάνουμε ηλιοαπολύμανση του εδάφους με την οποία αντιμετωπίζεται ένας μεγάλος αριθμός εδαφογενών παθογόνων, από την ηλιακή ενέργεια η οποία εγλωβίζεται σε καλά προετοιμασμένο και ποτισμένο έδαφος που έχει καλυφθεί με διαφανές πλαστικό (τουλάχιστον για 4-6 εβδομάδες). Τέλος πριν την σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών μας πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το λαχανόκηπο τα ζιζάνια και τυχόν υπολείμματα από την προηγούμενη καλλιέργεια, γιατί αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Διαχείριση του νερού
Η άρδευση των λαχανικών είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όταν πρέπει να ελέγξουμε την εξάπλωση και την διάδοση των ασθενειών στο λαχανόκηπο. Ανεξάρτητα του τρόπου άρδευσης που έχουμε επιλέξει (στάγδην, σε αυλάκια, κτλ) ο χρόνος έναρξης των αρδεύσεων αλλά και η διάρκεια τους θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαχανικών μας. Υπερβολικές αρδεύσεις ευνοούν τις περισσότερες ασθένειες του εδάφους, ενώ αντίθετα αν αφήνουμε τα λαχανικά μας να διψάνε και να καταπονούνται, μειώνεται η ευρωστία τους και τελικά γίνονται πιο ευαίσθητα σε προσβολές. Από την άλλη πλευρά, οι ασθένειες του φυλλώματος ευνοούνται όταν ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να ποτίζουμε προκαλεί διαβροχή των φύλλων τους. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενειών για να μπορέσουν να μολύνουν τα φυτά μας χρειάζονται την ύπαρξη υγρασίας πάνω στα φύλλα των λαχανικών για ένα διάστημα τουλάχιστον 8-10 ωρών. Επομένως, σκοπός μας είναι να διατηρούμε όσο είναι δυνατόν το φύλλωμα των λαχανικών μας στεγνό. Ακόμη και η δροσιά που υπάρχει στα φύλλα από την υγρασία της ατμόσφαιρας, μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών. Από την πλευρά μας πρέπει να αποφύγουμε τα νυχτερινά ποτίσματα που ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων συνθηκών και να προβούμε μόνο σε πρωινές αρδεύσεις με τις οποίες η διάρκεια της αυξημένης υγρασίας στο περιβάλλον των φυτών περιορίζεται με την επίδραση του ήλιου.
Η διαδοχή των καλλιεργειών στο λαχανόκηπο
Η διαδοχή των καλλιεργειών στο λαχανόκηπο ή όπως είναι ευρύτατα γνωστή η αμειψισπορά, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας για τον περιορισμό της εμφάνισης και εξάπλωσης των ασθενειών. Από  την πράξη έχει παρατηρηθεί ότι όταν καλλιεργούμε ένα και μόνο συγκεκριμένο είδος σε ένα χωράφι, τότε χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από ασθένειες, αλλά και από εχθρούς. Σκοπός μας στην αμειψισπορά δεν είναι μόνο η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης καλλιέργειας ενός είδους στα ίδια σημεία του λαχανόκηπου, αλλά επίσης και η αποφυγή της καλλιέργειας και των συγγενών του ειδών, τα οποία όπως είναι φυσικό προσβάλλονται από τις ίδιες ασθένειες. Στον πίνακα Ι έχει γίνει μια ομαδοποίηση των λαχανικών ανάλογα με την ευαισθησία τους σε ορισμένες ασθένειες. Συνιστάται γενικά τα λαχανικά κάθε ομάδας να επανέρχονται στο ίδιο σημείο του λαχανόκηπου αφού περάσουν 3 χρόνια.
Η αμειψισπορά έχει πολλαπλά οφέλη ως προς τον περιορισμό των ασθενειών. Σε μερικές περιπτώσεις έχει αναφερθεί ότι ορισμένα φυτά έχουν την δυνατότητα να περιορίσουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες. Για παράδειγμα η αποσύνθεση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας του μπρόκολου αλλά και μερικών άλλων σταυρανθών έχει αναφερθεί ότι παράγει φυσικές ουσίες  που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον αριθμό των μικροσκληρωτίων (καρποφοριών) του Vrticilium dahlia, ενός από τους σοβαρότερους μύκητες του εδάφους.

ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου