Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗΣ" ΠΑΤΑΤΑΣ


Η επιτυχία στην καλλιέργεια της πατάτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τον καλό σιταρόσπορο, κυρίως από το πόσο υγιείς και χωρίς (αφανείς) μολύνσεις είναι οι κόνδυλοι που θα χρησιμοποιήσουμε για σπόρο.
Για καλύτερη διασφάλιση θα πρέπει ο υποψήφιος καλλιεργητής να επιδιώξει να βρει εγγυημένο πιστοποιημένο (με την ανάλογη σήμανση) πατατόσπορο.
Εποχή Φύτευσης
Την εποχή αυτή, δηλαδή τον Δεκέμβριο έως Ιανουάριο μπορεί να γίνει η φύτευση της λεγόμενης «ανοιξιάτικης πατάτας» στις νοτιότερες και πιο ζεστές περιοχές της χώρας (π.χ. Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Κρήτη, κ.λ.π) Σε βορειότερες περιοχές η φύτευση της ανοιξιάτικης πατάτας γίνεται αργότερα και συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο – Απρίλιο ειδικά για τις πολύ ψυχρές περιοχές.
Η καλλιέργεια της πατάτας βέβαια, εκτός από την περίοδο αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και σε άλλες δύο περιόδους: α) την «καλοκαιρινή», που η φύτευση αρχίζει από τον Μάρτιο (π.χ. Ορεστιάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Νευροκόπι) και μπορεί να φτάσει μέχρι τον Μάιο (π.χ. Φλώρινα, Σέρρες, Νευροκόπι) και β) τη «Φθινοπωρινή» στην οποία η φύτευση γίνεται τους μήνες Ιούλιο με Αύγουστο, αλλά μπορεί να φτάσει και μέχρι τον Σεπτέμβριο (π.χ. Νάξος).
Μερικές από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται από τους παραγωγούς την ανοιξιάτικη περίοδο είναι: Spunta, Fabula, Liseta, Amova, Valor, Mondial, Everest, Maranca κτλ.
Επιλογή, προετοιμασία χώρου φύτευσης
Κατ’ αρχήν αποφεύγουμε να βάλουμε την πατάτα στο ίδιο σημείο του κήπου που τα ην είχαμε και την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να αποφύγουμε και τα σημεία που υπήρχε τομάτα, μελιτζάνα, ή πιπεριά. Γενικά συστήνεται η πατάτα να επανέρχεται στο ίδιο σημείο αφού περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια και ο λόγος είναι η αποφυγή εχθρών και ασθενειών. Πριν την κατεργασία του εδάφους θα πρέπει να απομακρύνονται πέτρες και μεγάλοι σβόλοι χώματος, γιατί η παρουσία τους προκαλεί ζημιά στους κονδύλους κατά την συγκομιδή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας είναι ένα βαθύ όργωμα τουλάχιστον 30-40 εκατοστά, γιατί σε αυτό το σημείο αναπτύσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ρίζας των φυτών. Σκοπός  μας με την κατεργασία του εδάφους είναι επίσης η όσο το δυνατόν καλύτερη αφρατοποίηση του σε βάθος 20-25 εκ. γιατί έτσι διευκολύνεται η ανάδυση των φύτρων από το έδαφος, καθώς και οι μετέπειτα καλλιεργητικές φροντίδες όπως το παράχωμα και η συγκομιδή.
Φύτευση ολόκληρου ή τεμαχισμένου πατατόσπορου
Πολλές φορές στην πράξη ο καλλιεργητής έχει στη διάθεση του μεγάλους κονδύλους που αν τους φυτεύσει ολόκληρους το κόστος θα είναι υψηλό. Από την άλλη μεριά ο τεμαχισμένος κόνδυλος, προσβάλλεται ευκολότερα από ασθένειες και γενικά ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι μεγαλύτερος. Αν παραλείψουμε όμως το κόστος, προτιμάται η φύτευση ολόκληρου του κονδύλου γιατί προσβάλλεται λιγότερο από παθογόνα. Παρουσιάζει λιγότερες αποτυχίες στη βλάστηση και γιατί παράγει καλύτερα φυτά με περισσότερους βλαστούς. Ωστόσο από τεμαχισμένους κονδύλους παράγει μεγαλύτερο ποσοστό μεγάλων κονδύλων. Εάν παρόλα αυτά επιλεγεί να γίνει κοπή του σπόρου (γίνεται περίπου μια εβδομάδα πριν την φύτευση), θα πρέπει η τομή να γίνεται κατά μήκος του κονδύλου, ώστε και τα δύο τεμάχια (εφόσον κόβεται στα δύο) να έχουν καλά ανεπτυγμένους οφθαλμούς. Μετά τον τεμαχισμό του ο πατατόσπορος θα πρέπει να τοποθετείται σε ένα καθαρό χώρο που δεν είναι απευθείας εκτεθειμένος στον ήλιο για να επουλωθούν οι πληγές από τις τομές, διαδικασία που ευνοείται όταν υπάρχει επαρκής αερισμός (άφθονο οξυγόνο), θερμοκρασία γύρω στους 26 βαθμούς κελσίου και σχετική υγρασία 90-95%  
ΠΗΓΗ:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

2 σχόλια:

  1. καλησπερα θα ηθελα να μαθω ποσο καιρο χρειαζεται απο τη φυτεψη εως τη συγκομιδη για τη πατατα fabula..δε το βρισκω πουθενα.. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα θα ηθελα να μαθω ποσο καιρο χρειαζεται απο τη φυτεψη εως τη συγκομιδη για τη πατατα fabula..δε το βρισκω πουθενα.. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή