Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ


Η Σπορά του καρότου μπορεί να γίνει όλο το έτος όμως επειδή πρόκειται για χειμερινό λαχανικό σε περιοχές μη ήπιο χειμώνα η σπορά γίνεται το φθινόπωρο (Οκτώβριος).
Σε πιο ψυχρές περιοχές η σπορά μπορεί να γίνει την άνοιξη ή και το καλοκαίρι. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη των καρότων είναι μεταξύ των 15 και 20 οC.Σε αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες η απόδοση και η ποιότητα των καρότων δεν είναι ικανοποιητική. Επειδή ο σπόρος του είναι αρκετά μικρός το έδαφος πριν την σπορά πρέπει να έχει δουλευτεί πολύ καλά για να μπορεί ο σπόρος να αποκτήσει καλή επαφή με το έδαφος και να γίνει σωστά το φύτρωμα. Το καρότο σε καμιά περίπτωση δε θέλει να υπάρχουν πέτρες και σβώλοι χώματος στο έδαφος που πρόκειται να γίνει η σπορά του. Γενικά ο σπόρος του καρότου παρουσιάζει μεγάλη ετερογένεια ως προς την ικανότητα του να φυτρώνει με αποτέλεσμα οι φυτείες του να μην έχουν καλή διάταξη στο χώρο και να χρειάζονται αραίωμα. Επί πλέον υπάρχουν και δυσκολίες στη διασπορά του σπόρου στο έδαφος κατά την σπορά λόγω του μικρού μεγέθους του. Το πρόβλημα αυτό μπορούμε να τα ο ξεπεράσουμε εν μέρει, αν αναμείξουμε το σπόρο πριν την σπορά με ποταμίσια άμμο. Η σπορά στη συνέχεια μπορεί να γίνει σε γραμμές σε επίπεδο έδαφος ή ακόμα και σε αναχώματα. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών σε επίπεδο έδαφος κυμαίνεται συνήθως από 25 έως 30 εκ. και το βάθος σποράς περίπου 1 εκ. Σημειώνεται ότι όταν η σπορά είναι πολύ πυκνή τότε παράγονται μικρότερα καρότα.
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά την σπορά και μέχρι τη συγκομιδή του καρότου.
Ο πρώτος στόχος μετά την σπορά είναι το καλό φύτρωμα των φυτών. Το καρότο έχει μεγάλο πρόβλημα όταν το έδαφος σχηματίζει κρούστα στην επιφάνεια του με αποτέλεσμα τα φυτάρια που μόλις φύτρωσαν να μην μπορούν να την διαπεράσουν. Για να αποφύγουμε την δημιουργία κρούστας συνήθως κάνουμε συχνά ελαφρά ποτίσματα, με τα οποία το νερό θα πρέπει να πέφτει στην επιφάνεια του εδάφους με την μορφή πολύ μικρών σταγόνων. Με αυτό τον τρόπο δεν διαταράσσεται η επιφάνεια του εδάφους  και επομένως δε σχηματίζεται κρούστα.
Αν η σπορά μας δεν έχει γίνει πολύ καλά με αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν φυτρώσει το ένα πολύ κοντά στο άλλο τότε θα πρέπει να τα αραιώσουμε γιατί διαφορετικά λόγω του ανταγωνισμού τα καρότα που θα προκύψουν θα έχουν αρκετά μικρότερο μέγεθος από το αναμενόμενο.  Με το αραίωμα το οποίο γίνεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών αφαιρούμε τόσα φυτά ώστε σε κάθε γραμμή η απόσταση μεταξύ των φυτών να είναι περίπου 5-7 εκ.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καλλιέργεια του καρότου είναι τα ζιζάνια, κυρίως  επειδή στην αρχή τα φυτά του καρότου αργούν να αναπτυχθούν. Δυστυχώς θα χρειασθούν αρκετά βοτανίσματα και σκαλίσματα μέχρι την συγκομιδή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντείνεται και λόγω των αρκετών ποτισμάτων που πραγματοποιούνται στο καρότο και τα οποία ευννούν την ανάπτυξη των ζιζανίων.
Το καρότο έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό οι οποίες ξεπερνούν συνήθως τα 450 mm νερού. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τακτικά ποτίσματα με τα οποία το έδαφος θα πρέπει να διατηρείται νωπό και όχι πολύ υγρό. Όπως είναι λογικό τόσο η συχνότητα όσο και η ποσότητα των ποτισμάτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των μετεωρολογικών συνθηκών (βροχή, θερμοκρασία, υγρασία ατμόσφαιρας) .
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το πάνω μέρος της ρίζας του καρότου εξέχει από το έδαφος. Αν το αφήσουμε έτσι θα αρχίσει να πρασινίζει και αυτό δεν είναι επιθυμητό. Επομένως για να μην γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το καλύψουμε με λίγο χώμα (παράχωμα).
Συγκομιδή και συντήρηση
Τα καρότα είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου 3-5 μήνες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή της καλλιέργειας. Θεωρούνται έτοιμα για συγκομιδή όταν στο επάνω μέρος τους η διάμετρος είναι περίπου 2,5-3,5 εκ. Σκοπός μας είναι να συγκομίσουμε το καρότο όταν δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι τραγανό. Αν το αφήσουμε στο λαχανόκηπο λίγο παραπάνω θα σκληρύνει, ωστόσο το χρώμα του θα γίνει καλύτερο.
Όταν ή έκταση που πρόκειται να συγκομίσουμε είναι μικρή τότε τα φυτά εκριζώνονται από το έδαφος με τράβηγμα από τα φύλλα αφού προηγηθεί πότισμα. Σε μεγάλες εκτάσεις όμως η συγκομιδή γίνεται συνήθως  με μηχανικά μέσα.
Πριν την αποθήκευση του καρότου γίνεται πρώτα απομάκρυνση των φύλλων του, γιατί τόσο η υγρασία όσο και τα θρεπτικά στοιχεία μεταφέρονται από την ρίζα προς τα φύλλα κατά την αποθήκευση. Σε θερμοκρασία 0-10 Οc και σχετικά υγρασία 90-95% τα ώριμα καρότα μπορούν να συντηρηθούν επί 4-6 μήνες. Αν έχουν όμως συγκομιστεί πολύ πρόωρα τότε στις ίδιες συνθήκες συντηρούνται μόνο για 4-6 εβδομάδες.

Πηγή:Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου