Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος: Η κατάλληλη εποχή για την φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών


Την εποχή αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για την φύτευση των βολβών που θα ανθίσουν την άνοιξη. Τα είδη αυτά προτιμούν ελαφρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις μιας και την αποχή που ανθίζουν η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι τόσο έντονη. Για να ανθίσουν είναι απαραίτητη η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα για αυτό και φυτεύονται το φθινόπωρο.
Τα κυριότερα είδη είναι:
Βολβώδεις ίριδες: Η ανθοφορία κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος. Τα χρώματα των ανθέων παραλλάσσουν μεταξύ των ποικιλιών.
Γάλανθος: Είναι από τα πρώτα βολβώδη που ανθίζουν και πολλές φορές τα άνθη του ξεπηδούν μέσα από το χιόνι. Το χρώμα των ανθέων είναι λευκό σαν γάλα.
Κρόκος: Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Μάρτιο. Τα άνθη του είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, μωβ, μπρούτζινου κ.α.
Μούσκαρι: Η περίοδος ανθοφορίας ανάλογα με το είδος κυμαίνεται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Τα άνθη του είναι σε αποχρώσεις του μπλε, του γαλάζιου και του λιλά.
Νάρκισσος: ανθίζει από Φεβρουάριο έως Μάιο και η άνθιση διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Τα πλέον συνήθη χρώματα των ανθέων του είναι κίτρινο και άσπρο. Σε σχέση με τα υπόλοιπα βολβώδη φυτεύεται στις πρώτες θέσεις επειδή είναι το πρωιμότερο στην άνθηση.
Ρεναγκούλα ή νεραγκούλα: ανθίζει από Μάρτιο έως Μάιο. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το χρώμα των ανθέων.
Τουλίπα: οι πρώιμες ομάδες ανθίζουν Μάρτιο, οι μεσοπρώιμες Απρίλιο και οι όψιμες Μάιο. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το χρώμα των ανθέων τα οποία μπορεί να είναι και δίχρωμα.
Υάκινθος:  ανθίζει από Απρίλιο έως Μάιο. Τα άνθη του φέρουν χρωματισμούς σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, πορτοκαλί κίτρινου, λιλά, άσπρου και μπλέ.
Φρέζια: ανάλογα με την περιοχή ανθίζει από Μάρτιο έως Απρίλιο. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το χρώμα των ανθέων τα οποία μπορεί να είναι και δίχρωμα. 
Η φύτευση των βολβών
Οι βολβοί φυτεύονται επί τόπου στο έδαφος κατά θέσεις ή σε αβαθή αυλάκια προσέχοντας ώστε η βάση των βολβών να έρχεται σε επαφή με το έδαφος για να μπορούν πιο εύκολα να αναπτυχθούν οι νέες ρίζες. Για το άνοιγμα των οπών χρησιμοποιούνται συνήθως φυτευτήρια βολβών. Το βάθος φύτευσης των βολβών είναι συνήθως 2-3 φορές μεγαλύτερο από την μεγάλη διάμετρο τους, με ελάχιστο το βάθος των 5 εκ. Σε μικρότερο βάθος ασφαλώς θα βλαστήσουν αλλά θα δημιουργήσουν μικρό ριζικό σύστημα και συνεπώς ισχνά και χαμηλά φυτά. Εναλλακτικά οι βολβοί μπορούν να φυτευτούν πρώτα σε γλάστρες και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση αργότερα. Το βάθος φύτευσης στις γλάστρες μπορεί να κλιμακωθεί για να επιτευχθεί και ανάλογη κλιμάκωση της ανθοφορίας (οι βαθύτερα φυτεμένοι βολβοί ανθίζουν αργότερα). Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται όταν ο χώρος  που πρόκειται να φυτευθούν οι βολβοί είναι κατειλημμένος το φθινόπωρο από άλλα φυτά ή κινδυνεύουν οι βολβοί να υποστούν ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες ή όταν επιδιώκεται άμεσο αποτέλεσμα στον κήπο. Μετά την φύτευση των βολβών ακολουθεί το πότισμα.  
Πηγή:Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου