Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Κάνουν ταμείο οι παραγωγοί φράουλας. Μείωση εσόδων και παραγωγής το 2012. Στο τέλος της σεζόν ανέβηκαν τελικά οι τιμές

Απολογισμό κάνουν αυτό το διάστημα οι παραγωγοί φράουλας αφού η φετινή εμπορική περίοδος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια τα συμπεράσματα είναι αρνητικά αφού τα κέρδη είναι ελάχιστα αλλά παράλληλα σημειώθηκε και μείωση της παραγωγής. «Η φράουλα δεν πήγε καλά φέτος. Λόγω του καιρού καθυστερήσαμε πάρα πολύ στην συγκομιδή ενώ στην παραγωγή είχαμε μείωση που κυμάνθηκε στο 20%», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Φάνης Παπανικολόπουλος, γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Geoplant στην Ηλεία.

Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι πολύ καλές (από 1,80 έως 2 ευρώ/κιλό) αλλά δεν υπάρχει προϊόν. Οι εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Απριλίου όταν δηλαδή οι τιμές ήταν χαμηλές (μέσος όρος περίπου στο 1 ευρώ/κιλό). Οι τιμές αυτές διατηρήθηκαν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Κάνοντας τον απολογισμό τους για την φράουλα φέτος οι παραγωγοί, συμπεραίνουν στην πλειοψηφία τους ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν αρνητικά. Το εισόδημα είναι μειωμένο και στις περισσότερες περιπτώσείς δεν θα βγουν τα έξοδα».

Ο ΑγροΤύπος παρακολουθεί από την αρχή την πορεία της φράουλας τόσο ως προς την καλλιέργεια όσο και το εμπορικό κομμάτι. Υπενθυμίζουμε, ότι σε ρεπορτάζ μας στις 30 Απριλίου με τίτλο «Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί φράουλας την φετινή χρονιά με την τιμή να έχει πέσει στα 0,80 λεπτά/κιλό», αναφέραμε ότι η φετινή χρονιά αναμενόταν η δυσκολότερη των τελευταίων 15 ετών αφού η συγκομιδή είχε καθυστερήσει 2 μήνες σε σχέση με το 2011 λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια με τα κρύα του φετινού χειμώνα.

πηγη: Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου