Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Βιολέτα …το άρωμα της κατάνυξης

Η Βιολέτα ή αλλιώς Μαθιόλα (Matthiola incana) όπως ονομάζεται επίσημα είναι ένα φυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με την Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό γιατί χρησιμοποιείτο για τον στολισμό του επιταφίου το βράδυ τις Μεγάλης Πέμπτης. Εκτός από τη διακριτική ομορφιά που προσθέτει, γεμίζει την εκκλησία με ένα λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα που διαπερνά τις ψυχές όλων μας. 

Γενικά…
Τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείτε στη ανθοκομία όπως παλιά, που θα τη συναντούσαμε να στολίζει σχεδόν όλους τους κήπους από σπίτια και τα μοναστήρια, αν κ έχει υψηλή καλλωπιστική αξία λόγο της ανθοφορίας της που εκτός από έντονη, είναι αρωματική και διακρίνετε για την πλούσια παλέτα χρωμάτων που διαθέτει. Είναι είδος ενδημικό της νότιας Ευρώπης και κάποιες ποικιλίες της μπορεί να κατάγονται από την Μικρά Ασία. Το όνομα της λέγετε πως το έχει πάρει από τον Ιταλό φυσιογνώστη Pietro Andrea Gregorio Mattioli και το όνομα του είδους από το ¨cana¨ που σημαίνει γκρίζο στα λατινικά και μιλά για το χνούδι που καλύπτει την επιφάνεια του φυτού. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην ιατρική καθώς θεωρείτο ότι προφυλάσσει από την πανούκλα και πιο πρόσφατο ο σπόρος του σε θεραπείες για τον καρκίνο. 
Η γνωριμία με το φυτό…
Χρησιμοποιείτε κυρίως σαν ετήσιο φυτό και κάποιες ποικιλίες σαν διετείς και θα συναντήσουμε στην αγορά ποικιλίες νάνες που το ύψος τους φτάνει τα 30 εκατοστά αλλά και ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 80 εκατοστά οι οποίες χρησιμοποιούνται για κομμένο λουλούδι.
Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και καλύπτονται με ένα λευκό χνούδι, ενώ τα άνθη του μπορεί να είναι μονά οι διπλά, σε ταξιανθίες (πυκνό στάχυ) και σε χρώματα όπως το κόκκινο, το κίτρινο, το λευκό, το μωβ, το ροζ ακόμα και μπλε. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από Μάρτιο έως και τον Ιούνιο και ανάλογα με την περίοδο σποράς μπορούμε να έχουμε και φθινοπωρινή άνθηση αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένη.
Προσοχή… δεν ξεχνούμε να αφαιρέσουμε τα απανθισμένα άνθη για παράταση της ανθοφορίας!
Ο πολλαπλασιασμός…
Πολλαπλασιάζετε με σπόρο αλλά θα την βρούμε και έτοιμη νωρίς την άνοιξη σε ανθοπωλεία και φυτώρια. Αν την σπείρουμε μόνοι μας θα πρέπει να επικρατεί υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία γύρο να κυμαίνετε κοντά στους 20ο C για να επιτύχουμε μεγάλο ποσοστό βλάστησης.
 Ανθίζει περίπου 12 εβδομάδες μετά την σπορά της και οι σπόροι μπορεί να παράγουν φυτά με μονά ή με διπλά άνθη. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε φυτά με τα μονά άνθη μπορούμε να τα απομακρύνουμε ξεχωρίζοντας τα από το πιο σκούρο χρώμα του φυλλώματος τους. Μπορούμε επίσης να την σπείρουμε κατευθείαν στο έδαφος την άνοιξη για να ανθήσει το φθινόπωρο. Ανάλογα με την ποικιλία φυτεύουμε τις Βιολέτες μας σε απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους.
Σημαντικό… είναι να αναφερθεί πως τα φυτά με τα διπλά άνθη είναι άγονα και δεν παράγουν σπόρους!

Προτιμήσεις και ευαισθησίες…
Η Βιολέτα αγαπά τον ήλιο αλλά αντέχει και στην ημισκιά όμως υποφέρει στην υπερβολική ζεστή και ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα και πλούσια εδάφη με οργανική ουσία. Θα φανεί σκληρή στα ασβεστούχα εδάφη και εμφανίζετε ιδιαίτερα ανθεκτική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Λιπαίνουμε μόνο κατά την έναρξη της ανθοφορίας και επαναλαμβάνουμε μόνο στην περίπτωση που βρίσκετε σε φυτοδοχείο.
Είναι ευαίσθητη σε μυκητιάσεις όπως το ωίδιο, ο βοτρύτης και η σκωρίαση, αλλά προσβάλετε και  από κάμπιες και αφίδες που θα την αποδυναμώσουν και θα χαλάσουν την αισθητική που προσφέρει στο χώρο. 
Οι χρήσεις του στην κηποτεχνία…
Η βιολέτα είναι φυτό κατάλληλο για κομμένο άνθος όταν πρόκειται για τις υψηλές ποικιλίες. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε άριστα σε ομαδικές φυτεύσεις σε χλοοτάπητες, σε παρτέρια, σε ανθώνες και μπορντούρες. Είναι κατάλληλες για φυτοδοχεία και ζαρντινιέρες και μην ξεχνάμε ότι είναι καλό να φυτευτεί κάπου ώστε να απολαμβάνουμε το υπέροχο άρωμα της. Μπορεί να συνδυαστεί εξαίσια με τουλίπες και άλλα βολβώδη, με πανσέδες και μη με λησμόνει. 
Συνοψίζοντας…

Η Βιολέτα είναι ένα φυτό που αξίζει να τη προσθέσετε στον κήπο σας μιας και αποδεικνύετε αρκετά ανθεκτική για τις δικές μας κλιματικές συνθήκες και θα ευχαριστηθείτε τόσο με τα υπέροχα χρώματα της, όσο και με το μεθυστικό άρωμα της!

ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΣΚΑ
Τ. ΓΕΩΠΟΝΟΣ -ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΠΙΟΥ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου