Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Πασχαλίτσα - Ο αγγελιοφόρος της άνοιξης …

Το πιο γνωστό, ίσως, έντομο στο ευρύ κοινό, η Πασχαλίτσα ή αλλιώς Λαμπρίτσα εμφανίζεται στον κήπο μας κοντά στο Πάσχα, όπως προδίδουν και οι κοινές ονομασίες της, ξυπνώντας μέσα μας παιδικές αναμνήσεις αλλά και την ανυπομονησία για την άνοιξη που έχει ήδη φτάσει! Εκτός ότι είναι ένα από τα ομορφότερα  έντομα, κατά την παράδοση μας θεωρείτε και ένα από τα καλότυχα μίας και λέγετε πως είναι μεγάλη τύχη να κάτσει πάνω μας και να κάνουμε μια ευχή πριν την αφήσουμε να φύγει… Πόσοι όμως γνωρίζουμε την σημαντική της αξία και το έργο που προσφέρει στον κήπο μας?

Η Πασχαλίτσα αλλά και τα περισσότερα είδη της οικογένειας Coccinelidae  είναι αρπακτικά εντομοφάγα και χρήσιμα για την καταπολέμηση πολλών βλαβερών εντόμων όπως οι αφίδες ή κοινός μελίγκρες, ακάρεα και άλλα μικρά έντομα. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό να υπάρχουν στον κήπο μας ώστε να τον προστατεύουν. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται για την βιολογική αντιμετώπιση τέτοιων εχθρών. Οι γεωργοί εξαπολύουν μεγάλους πληθυσμούς εντόμων της οικογενείας σε καλλιέργειες που έχουν προσβληθεί. 

·        Ανήκει στα κολεόπτερα και έχει μήκος περίπου 6 χιλιοστά. 

·        Θα την συναντήσουμε σε χρώματα εκτός του συνηθισμένου κόκκινου που είναι η κοινή πασχαλίτσα που γνωρίζουμε , σε κίτρινο και πορτοκαλί, με δύο η περισσότερα μαύρα στίγματα στη ράχη της.  

·        Οι προνύμφες του εντόμου δεν είναι το ίδιο όμορφες. Είναι μαύρες, μακρόστενες με έντονα στίγματα σε διάφορους χρωματισμούς ανάλογα με το είδος. 


·        Έχουν μικρό κύκλο ζωής περίπου 6 εβδομάδες.  

·        Αναπαράγονται την άνοιξη όπου γεννούν εκατοντάδες αυγά.  

·        Μια πασχαλίτσα στην διάρκεια της ζωής της  μπορεί να φάει πάνω από 4000 αφίδες.        

 ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΣΚΑ

Τ.ΓΕΩΠΟΝΟΣ  – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΠΙΟΥ
Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές για την παρουσίαση του άρθρου και δεν υπόκεινται δικών μου πνευματικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου