Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Προς συναίνεση και στο ν/σ για τους συνεταιρισμούς οδεύουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Εκτός γραμμής ο Αλ. Κοντός

Προς συναίνεση και στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς φαίνεται ότι οδεύουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διευρύνοντας το κλίμα της συναίνεσης που ξεκίνησε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του Αντ. Σαμαρά και αποφασίστηκε η ΝΔ να προτείνει κάποιες πρόσθετες αλλαγές στο νομοσχέδιο οι οποίες εφ’ όσον γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση να ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συνέβη και στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν και κάποια εμπόδια στην επίτευξη αυτού του σκοπού αφού μερίδα συνεταιριστών της ΝΔ δεν βλέπουν με καλό μάτι την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ υπάρχουν κάποιοι βουλευτές, όπως ο Αλέξανδρος Κοντός, που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει ακόμη κι αν αυτό έχει πειθαρχικές συνέπειες. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο αναφέρουν επίσης ότι κατά της υπερψήφισης του ν/σ έχουν εκφραστεί και κάποιοι άλλοι βουλευτές όπως οι κ.κ. Γ. Καρασμάνης και Στ. Κωνσταντινίδης.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος μας δήλωσε: «Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο διαλύει το συνεταιριστικό οικοδόμημα. Κατά συνέπεια πως μπορώ εγώ που γαλουχήθηκα με τις αρχές και τις ιδέες του συνεργατισμού να ψηφίσω ένα ν/σ που θα οδηγήσει σε διάλυση το συνεταιριστικό κίνημα; Η Ν.Δ. δεν έχει επίσημα εκδηλώσει καμιά τέτοια πρόθεση οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν υφίσταται αυτή την στιγμή».

Αλλαγές

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που κατέθεσε την Τρίτη 23 Αυγούστου στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και το οποίο συζητήθηκε ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχουν προταθεί κάποιες αλλαγές. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός το μετοχικό κεφάλαιο στους νέους συνεταιρισμούς μειώνεται τελικά στα 30.000 ευρώ από τα 60.000 ευρώ. Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στις επιχορηγήσεις των ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ σημειώνοντας ότι από το 2012 θα χρηματοδοτούνται από τον ΕΛΓΑ μόνο αν συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας Ενιαίας Ενωτικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
Ειδικότερα στο έγγραφο με τις διορθώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται ότι: «αποκλειστικά για την επιχορήγηση με βάση τα έσοδα του 2011 δίδεται ποσοστό 0,60 % στη ΓΕΣΑΣΕ και 0,40% στη ΣΥΔΑΣΕ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενιαία και ενωτική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και για τις μεταγενέστερες επιχορηγήσεις, αυτές δίδονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Συνομοσπονδία που βάσιμα επιδίωξε τη συνένωση του συνόλου των σχετικών οργανώσεων, άλλως δεν αποδίδεται».

Χρήστος Διαμαντόπουλος/AgrotyposΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου