Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ (Οικογένεια Lamiacea, είδος Rosmarinus officinalis)


Πολυετής αειθαλής θάμνος με πολλά κλαδιά και με ύψος που μπορεί να φθάσει στα 1,5 μέτρα. Ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη και πολύ νωρίς το φθινόπωρο.
Ευδοκιμεί σε περιοχές με υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα. Προτιμά τα χωράφια που δεν κρατούν υγρασία και  με καλή ηλιοφάνεια. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ξηρικά χωράφια. Αντέχει πολύ στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Πολλαπλασιάζεται με τμήματα βλαστού τα οποία κόβονται σε ύψος 15 εκ. από κορυφές παλιάς φυτείας, τα οποία αφού ριζώσουν φυτεύονται την άνοιξη.
Το φυτό μπορεί να πολλαπλασιασθεί και με φύτευση μοσχευμάτων ώριμου ξύλου κατευθείαν στην οριστική τους  θέση την άνοιξη καθώς και με μίσχους.

Σε ξηρικές καλλιέργειες οι αποστάσεις φύτευσης είναι 80-100 εκατοστά ανάμεσα στις γραμμές και 60 εκατοστά πάνω στην γραμμή. Η Βιολογική καλλιέργεια του δενδρολίβανου είναι σχετικά εύκολη και χρειάζεται μόνο οργανική λίπανση ενώ συνήθως δεν απαιτούνται επεμβάσεις για προστασία του φυτού.

Η συλλογή του γίνεται την περίοδο της ανθοφορίας δηλαδή από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που το φυτό έχει διαρκώς άνθη. Η συλλογή των τρυφερών βλαστών μπορεί να γίνει 2-3 φορές στην διάρκεια του Καλοκαιριού.

Οι βλαστοί μετά το μάζεμα οδηγούνται σε ξηραντήριο αμέσως. Έτσι διατηρείται το πράσινο χρώμα των φύλλων.
Το δενδρολίβανο φθάνει σε πλήρη απόδοση το τρίτο χρόνο αλλά και παραγωγή του δεύτερου χρόνου είναι σημαντική. Η σχέση ξηρού προς χλωρό είναι 1:3. Ένα στρέμμα μπορεί να δώσει 250-400 κιλά αποξηραμένα φύλλα δενδρολίβανου χωρίς μίσχους. Η οικονομική ζωή της καλλιέργειας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια.
Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική ως ρόφημα αντιυποτασικό, αντιδιαβητικό, καταπραΰνει το άσθμα, εξαλείφει τις άφθες του στόματος, βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων. Χαρίζει πνευματική διαύγεια βελτιώνοντας την αιμάτωση του εγκεφάλου. Η σκόνη από τριμμένα φύλλα χρησιμεύει σαν ήπιο αντισηπτικό για τα τραύματα. 

Στην μαγειρική χρησιμοποιείται τριμμένο για να νοστιμίζει τις σαλάτες, στα τηγανητά ψάρια για την Παρασκευή σάλτσας που τα συνοδεύει και στα βραστά κρέατα.

Στην αισθητική ο παραγόμενος ατμός λίγων βλαστών που βράζουν σε νερό καθαρίζει βαθιά το δέρμα του προσώπου. Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα και τα άνθη του χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών και αρωμάτων.

Στην Μελισσοκομία αφού είναι και μελισσοτροφικό φυτό.

ΠΗΓΗ:ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Σταθακόπουλος Ιωάννης
Γεωπόνος ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου