Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Η αρωματική καλλιέργεια της Μαντζουράνας (Οικογένεια Labiatea, είδος origanum majorana)


Είναι πολυετές φυτό, που συγγενεύει με τη ρίγανη, ενώ το άρωμά της θυμίζει θυμάρι. Έχει πιο όρθια κλαδιά,  αλλά έχει μικρότερο ύψος από την ρίγανη. Οι βλαστοί και τα φύλλα της έχουν ελαφρύ μωβ χρώμα, με λιγότερο και κοντύτερο τρίχωμα από την ρίγανη. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενώ τα άνθη της είναι πιο πυκνά και πιο μεγάλα στην ταξιανθία από την ρίγανη.

Ευδοκιμεί σε περισσότερο γόνιμα εδάφη από την ρίγανη, και χρειάζεται περισσότερο νερό. Σχετικά με την θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί υπάρχουν ποικιλίες που αντέχουν  περισσότερο από την ρίγανη στις παγωνιές του χειμώνα και σπάνια χάνουν το τμήμα τους πάνω από το έδαφος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μίσχους, καθώς και με διαίρεση των φυτών που παίρνουμε από παλιές φυτείες.
Φυτεύεται σε αποστάσεις 40-50 εκ. ανάμεσα στις γραμμές και 30 εκ. πάνω στη γραμμή. Ορισμένες ποικοιλίες μικρής ανάπτυξης που φυτεύονται σαν ετήσιες φυτεύονται πιο πυκνά σε αποστάσεις 40 εκ. ανάμεσα στις γραμμές και 15-20 εκ. πάνω στην γραμμή .  
Η καλλιέργεια της ματζουράνας αποδίδει οικονομικά μόνο ως αρδευόμενη ενώ απαιτούνται σκαλίσματα για τι είναι ευαίσθητη στα ζιζάνια.
Η συγκομιδή όταν προορίζεται για την παραγωγή αιθέριου ελαίου γίνεται μια φορά το χρόνο στο στάδιο της πλήρους ανθήσεως. Ενώ όταν χρησιμοποιείται ως ξηρή δρόγη γίνεται δύο φορές το χρόνο λίγο πριν την άνθηση.
Η ξηρανσή της γίνεται είτε σε αποθήκες με σκιά για να διατηρείται το άρωμα της, είτε σε ξηραντήρια.  
Οι αποδόσεις σε χοτομάζα το δεύτερο χρόνο μπορούν να φθάσουν τα 600-700 κιλά. Η πολυετής καλλιέργεια έχει σταθερή παραγωγή για 5-6 χρόνια.
Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ως ρόφημα για τον βήχα, τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, την δυσπεψία και τις ενοχλήσεις του εντέρου.
Χρησιμοποιείται και ως αντισηπτικό για τα τραύματα.
Στην μαγειρική, ως καρύκευμα σε φαγητά, σαλάτες κ.α.
Στην μελισσοκομία γιατι είναι μελισσοτροφικό φυτό και τέλος ως καλλωπιστικό φυτό την συναντάμε πολύ συχνά σε κήπους.


ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ
Μ.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου