Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Οι τιμές των Αγροτικών Προιόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO) οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με τον FAO οι τιμές των δημητριακών διεθνώς, παρά την αύξηση της παραγωγής τους σε επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές τους θα παραμείνουν υψηλές το 2011 και 2012.
Ο Δείκτης τιμών Τροφίμων του FAO, (ο δείκτης FAO μετρά τις μεταβολές στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όπως δημητριακά, σπόρους καλλιεργούμενους για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζάχαρη) έπεσε τον Απρίλιο αλλά παραμένει να βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του 37% υψηλότερο από ότι τον Μάϊο του 2010.  Οι υψηλές τιμές των δημητριακών διεθνώς οφείλονται σύμφωνα με  το FAO στα χαμηλά αποθέματα τα οποία δεν επαρκούν ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές τους, όταν  η παγκόσμια παραγωγή τους αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 3,5% (2,315 δισεκατομμύρια τόνους).
Ο Οργανισμός παράλληλα αναφέρει ότι οι αυξήσεις των τροφίμων συνέβαλλαν στο ξέσπασμα λαϊκών εξεγέρσεων που ανέτρεψαν τα καθεστώτα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ενώ ταραχές λαμβάνουν χώρα στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Οι εν λόγω περιοχές εισάγουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών.  

Πηγη: Εφημερίδα Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου