Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Ανακοινώνουν τιμές για το σιτάρι η μία μετά την άλλη οι Ενώσεις με «οροφή» τα 25 λεπτά

Μετά την ΕΑΣ Λάρισας ανακοινώνουν τις τιμές τους για το σιτάρι η μια μετά την άλλη οι Ενώσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «οροφή» των τιμών αποτελούν τα 25 λεπτά ενώ κάποιες ΕΑΣ ξεκινούν από τα 0,20 λεπτά το κιλό. Ωστόσο υπάρχουν και οι Ενώσεις που δεν έχουν ξεκινήσει το αλώνισμα όπως για παράδειγμα η ΕΑΣ Αμυνταίου όπου σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Γιαννιτσόπουλο αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στα μέσα Ιουλίου.
«Εμείς ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει το αλώνισμα υπολογίζουμε ότι πάμε για 15 Ιουλίου. Τα κριθάρια ωστόσο τα περιμένουμε από εβδομάδα. Θα περιμένουμε περίπου ένα μήνα και μετά θα πουλήσουμε. Πρόβλεψη είναι ότι όλα θα ξεφύγουν πάνω από τα 30 λεπτά και το θέμα είναι τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους και το κόστος των ζωοτροφών», δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου.
Λαμίας
Την ίδια στιγμή στα 25 λεπτά αγοράζει το σιτάρι την εφετινή χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας. Παράλληλα, στα 18 λεπτά διαμορφώθηκε η τιμή, που προσφέρει η στερεοελλαδίτικη Ένωση, για το κριθάρι. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης, κ. Θανάση Παπαθανασόπουλο «η τιμή αυτή είναι πάρα πολύ ικανοποιητική για το παραγωγό, που πέρυσι πήρε για το ίδιο προϊόν μόλις 12 λεπτά» και συνέχισε «ελπίζουμε σε περαιτέρω άνοδο της τιμής την επόμενη περίοδο αφού αυτό δείχνουν όλα τα σημάδια της αγοράς».
Τρίκαλα
Λίγο πιο κάτω, στα24 λεπτά το κιλό όρισε την τιμή του σκληρού σιταριού Α' και Β' ποιότητας η ΕΑΣ Τρικάλων κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ, με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και της Ένωσης αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να πληρώσει τους σιτοπαραγωγούς για το σκληρό σιτάρι Α’ και Β’ κατηγορίας 24 λεπτά το κιλό και την επόμενη κατηγορία 1 λεπτό το κιλό χαμηλότερα, δηλαδή, 23 λεπτά. Για το μαλακό σιτάρι καθορίστηκε τιμή 23 λεπτά το κιλό και για το κριθάρι 21 λεπτά το κιλό.
Βόλος

Με τιμή εκκίνησης στα 0,20 λεπτά το κιλό θα αγοράζει η 'Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου το σκληρό σιτάρι που θα παραδίδουν στα σιλό Αγίου Δημητρίου, Στεφανοβικείου και Μικρού Περιβολακίου οι παραγωγοί, με την τιμή να είναι η αρχική και να είναι αυξημένη από πέρυσι ήδη κατά 0,07 λεπτά!
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος η τελική θα διαμορφωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όταν και θα πουληθούν τα σιτάρια, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για το ύψος της.
Η προκαταβολή στους παραγωγούς που θα παραδώσουν το σκληρό σιτάρι τους στα σιλό της Ένωσης θα δίνεται αμέσως, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει με την τελική πώληση του προϊόντος.
Λιβαδειά

Τέλος η Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς σύμφωνα με ανακοίνωσή της συνεχίζει τις πρωτοβουλίες υπεράσπισης των συμφερόντων για τους παραγωγούς που την εμπιστεύονται και προχωρά για το 2011 στη συγκέντρωση σιτηρών και βρώμης, όπως και τα προηγούμενα έτη για λογαριασμό των παραγωγών. Με στόχο την επίτευξη διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος και ικανοποιητικής τιμής πώλησης, με αυξημένη κερδοφορία προς όφελος των μελών της που θα συμμετάσχουν. Όπως και τα προηγούμενα έτη, ο παραγωγός θα παραδίδει το προϊόν του στις αποθήκες της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς για λογαριασμό του και μετά την πώλησή του θα εισπράττει την αντίστοιχη αξία του, αφού γίνει η παρακράτηση της προμήθειας της Ένωσης για την κάλυψη των διαχειριστικών της εξόδων. Οι παραγωγοί-μέλη καλούνται να συμμετάσχουν με την παραγωγή τους, ενισχύοντας την πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς, στην προσπάθεια να ενισχυθεί το συνεταιριστικό πνεύμα και να επιτευχθεί αυξημένο όφελος για την Ένωση αλλά και κάθε μέλος ξεχωριστά.

Πηγή Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου