Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Βρώμη: Γύρω στα 28 λεπτά το κιλό αναμένεται να είναι φέτος η τιμή παραγωγού

Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας ξεκινά αυτές τις ημέρες η συγκομιδή βρώμης, ενώ σε περίπου μια εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το αλώνισμα και στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Στην Ελλάδα η βρώμη καλλιεργείται κυρίως σε ορεινά και όξινα εδάφη. Ο κ. Άγγελος Τσαρτσαφλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστα Χαλκιδικής, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ανέφερε τα εξής: «Φέτος οι βροχές δεν επηρέασαν την καλλιέργεια. Αυτό που φοβόμαστε είναι όταν ξεκινήσουμε να θερίζουμε μην έχουμε αέρα. Η τιμή αγοράς φέτος στην περιοχή μας αναμένεται να φτάσει γύρω στα 28 λεπτά το κιλό. Σίγουρα είναι μεγαλύτερη από την περσινή, που κυμαινόταν γύρω στα 18 - 20 λεπτά».
Και προσθέτει ο κ. Τσαρτσαφλής «η περιοχή μας βοηθάει στην καλλιέργεια βρώμης. Όμως πρέπει να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί οι παραγωγοί, με σκοπό να καταφέρουμε να υπογράψουμε σύμβαση με μια εταιρεία, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει την πώληση του προϊόντος ακόμη και πριν τον αλωνισμό. Στην περιοχή μας καλλιεργούμε 2 – 3 χιλιάδες στρέμματα. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών να καλλιεργήσουν βρώμη».
Ο πρώην διευθυντής της ΕΑΣ Βόνιτσας κ. Σπύρος Γαρδίκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Στην περιοχή μας καλλιεργείται βάση των στοιχείων της ΕΑΣ γύρω στα 7 – 8 χιλιάδες στρέμματα που όλα γίνονται σανό και πάνε για ζωοτροφή. Οι τιμές παραγωγού πέρσι ξεκινούσαν από 22 και έφταναν στα 25 λεπτά το κιλό. Φέτος ξεκίνησε ο αλωνισμός και αναμένεται η τιμή να είναι καλύτερη και να κυμανθεί γύρω στα 28 λεπτά το κιλό».
Το 2010 αποδείχτηκε χρονιά που «επανάκαμψε» η καλλιέργειας βρώμης, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αγρότες καλλιέργησαν 754.000 στρέμματα και η παραγωγή «εκτοξεύτηκε» στους 128 χιλιάδες τόνους περίπου.
Υπάρχουν δύο υποείδη βρώμης που καλλιεργούνται η κοινή βρώμη (Avena Sativa) και η ερυθρά βρώμη (Avena Byzantina). Παγκοσμίως το 80% των εκτάσεων που διατίθενται για την καλλιέργεια της βρώμης καταλαμβάνονται από την A. Sativa, ενώ σε ζεστά κλίματα, όπως είναι οι παραμεσόγειες χώρες της Αφρικής και Ευρώπης, στις νότιες Η.Π.Α. στην Αργεντινή και Αυστραλία, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η A. Sativa καλλιεργείται η A. Byzantina.
Έχει απαιτήσεις υψηλές απαιτήσεις σε υγρασία. Προσαρμόζεται σε ποικίλα εδάφη, γιατί είναι λιγότερο απαιτητική από τα άλλα σιτηρά, αρκεί να αποστραγγίζονται και να έχουν έστω και μικρή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Παλαιότερα το σύνολο σχεδόν της παραγωγής το χρησιμοποιούσαν σαν ζωοτροφή αποκλειστικά των ιπποειδών. Αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό σαν τροφή και για τα υπόλοιπα αγροτικά ζώα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ), Καράτζης Κώστας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να δώσει κίνητρα στην Κρήτη να καλλιεργηθούν κτηνοτροφικά φυτά, γιατί οι ανάγκες για ζωοτροφές είναι μεγάλες. Δυστυχώς όμως οι εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν από την αμπελοκαλλιέργεια αντικαταστάθηκαν από την ελαιοκαλλιέργεια. Το θεωρώ απαράδεκτο όταν υπάρχει ήδη τόση πληθώρα ελαιολάδου να θέλουμε εμείς να παράγουμε περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει τόση ανάγκη για ζωοτροφές στην αγορά της Κρήτης».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου