Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ

Η Ομάδα Παραγωγών Αγροτικός Συνεταιρισμός (Ο.Π. -Α.Σ.) Βελβεντού << Η ΔΗΜΗΤΡΑ>> ιδρύθηκε το 1987, και το καταστατικό του συνεταιρισμού είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Ν. 2810/2000. Ο συνεταιρισμός έχει 110 πλήρης ενεργά μέλη και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε  1450 στρ. Ροδάκινα ( May Crest, Spring Crest, Spring Bell, June Gold, Red Haven, Royal Glory, Sun Claud, Maria Bianca) 350 στρ. Νεκταρίνια (Rita Star, Kaltezi 2000, Big Top, Red Gold, Kaltezi 2010, Venus, Fantasia, Fair Lane, Kaltezi 2020)  130 στρ. Μήλα και λίγα στρ. με δαμάσκηνα, κυδώνια και ακτινίδια. Τα Ροδάκινα και τα Νεκταρίνια, διακινούνται σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% στις αγορές του εξωτερικού, και το αντίστοιχο ποσοστό στην εγχώρια αγορά.
Η (Ο.Π. -Α.Σ.) Βελβεντού << Η ΔΗΜΗΤΡΑ>> αποτελείται από 410 μέλη, εγκατεστημένα στην περιφέρεια του δήμου Βελβεντού. Σύμφωνα με το καταστατικό όλα τα μέλη παραδίδουν το 100% της παραγωγής τους στο Συνεταιρισμό. Η Συνεταιριστική μερίδα ορίζεται στα 146,74 Ευρώ για τα υφιστάμενα αλλά και τα νεοεγγραφόμενα μέλη.
Σήμερα ο συνεταιρισμός διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας με εξοπλισμούς προηγμένης τεχνολογίας και διακινεί περίπου 4000 τόνους φρούτων ετησίως στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ
Η μηλιά στους Πύργους καλλιεργείται σε υψόμετρο από 680-850 μέτρα και σε εδάφη που ποικίλουν ανάλογα με την σύσταση τους. Χαρακτηριστικό είναι το Ηπειρώτικο κλίμα δηλαδή η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια της ημέρας και χαμηλών κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ο Συνεταιρισμός απαρτίζεται από 200 μέλη και διοικείται από 5μελες Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον ετοιμάζεται να μπει στο σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής και να Πιστοποιήσει το προϊόν που παράγει όλο το Βέρμιο ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο συνεταιρισμός εκτός από θεσμικό όργανο εμπλέκεται άμεσα και στην προμήθεια γεωργικών εφοδίων (Πολλαπλασιαστικό υλικό, Φάρμακα, Λιπάσματα) για λογαριασμό των μελών του. Ο Συνεταιρισμός έχει δυνατότητα αποθήκευσης και συντήρησης 2,500 τόνων μήλων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας που κατασκευάστηκαν τον Μάιο του 1998.
Η μηλιά σε σύγχρονα συστήματα παλμέτας με νάνι και ημινάνι υποκείμενα υπερ-πυκνής φύτευσης ανθίζει στην περιοχή που έχει επιπλέον αρκετά περιθώρια ανάπτυξης εφόσον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού τα Δημητριακά και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας αριθμούν περί τα 11.000 στρ. στην περιοχή. Επιπλέον η κερασοκαλλιέργεια αρχίζει να αναπτύσσεται με καινούργιες ποικιλίες σύγχρονα συστήματα, και κατάλληλα υποκείμενα. Πιο συγκεκριμένα:
Μηλιά: 6,000 στρ. (Red Chief, Super Chief, Imperial, Golden B, Golden Smoothee, Jonagold, Jonagored, Mutsu, Pink Lady, Fugi)
Κεράσια: 200 στρ. (Τραγανά, Μπακιρτζέϊκα, Μπουρλά, Lapen, Feruvia, Kordia, Sweet Heart)

Α.Σ. ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Α.Σ. Μηλοχωρίου αριθμεί 62 μέλη στην περιοχή Μηλοχωρίου στον Δήμο Μουρικίου. Ο συνεταιρισμός διοικείται από 5μελες διοικητικό συμβούλιο.
Η περιοχή αυτή είναι μια παραδοσιακά μηλοκαλλιεργήσιμη περιοχή. Οι πιο πολλές φυτείες είναι σε ελεύθερα κυπελλοειδή συστήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν και εδώ δειλά να εμφανίζονται οι παλμέτες και τελευταία τα καινούργια συστήματα πυκνής και υπέρ-πυκνής φύτευσης. Εκτός από τα μήλα το Αχλάδι έχει μια εξέχουσα θέση στον συγκεκριμένο συνεταιρισμό εφόσον το ΚΡΥΣΤΑΛΙ καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή.
Ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται να μπει στο Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής και διακινεί γύρω στους 250 τόνους μήλα, και 50 τόνους Αχλάδια ετησίως μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις και ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.


Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου