Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Οι τιμές των εισροών και των εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία

Τα στοιχεία για τις τιμές των εισροών και των εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία, για τον μήνα Μάρτιο του 2011 έδωσε την Παρασκευή, 13 Μαΐου, στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών τον παραπάνω μήνα αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, ωστόσο ο αντίστοιχος Δείκτης των Εισροών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο κατά 10,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Όσον αφορά τις τιμές εκροών, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν το λάχανο (55,9%), τα πορτοκάλια (35,1%) και οι όψιμες πατάτες (24,5%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον καπνό (-18,8%), στις βρίωσιμες ελιές (-18,4%) και στο κουνουπίδι (-12,8%).
Στις εισροές, να σημειωθεί ότι όλες οι κατηγορίες (με την εξαίρεση αυτής των «Λοιπών Αγαθών και Υπηρεσιών» που υποχωρούν κατά 2,6%.) εμφανίζουν αύξηση. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης (33,9%), του αραβόσιτου για κτηνοτροφική χρήση (33,7%), του κριθαριού για ζωοτροφές (27,9%) του πίτουρου για ζωοτροφές (25,9%) και των καυσίμων κίνησης (24,9%).
Δείτε περισσότερα


ΠΗΓΗ ΕΛΣΤΑΤ

Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου