Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ 2011

Τα φρούτα τα λαχανικά, οι καρποί, τα ψάρια χαίρουν ειδικής προτίμησης στο εξωτερικό σε μια συγκυρία που όλοι μιλάνε για εξωστρέφεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ που επεξεργάστηκε ο ΟΠΕ για τον πρώτο μήνα του τρέχοντος  έτους  οι εξαγωγές του  κλαδου των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκαν κατά 26%. Έτσι το μεριδιό τους  στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέβηκε στο 21,3%.
Επιγραμματικά βάση της παραπάνω μελέτης:
Οι εξαγωγές ποτών τροφίμων τον Ιανουάριο 2011 αυξήθηκαν κατά 21,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 φθάνοντας τα 293,4 εκ. ευρώ με κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα τα φρούτα και καρπούς, τα έλαια και λίπη, φυτικά, σταθερά, μαλακά, ακατέργαστα και ακολουθούν τα ψάρια, νωπά ή κατεψυγμένα, τα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα, και τα φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα.
Μεγαλύτερες ποσότητες και ελαφρά αυξημένη αξία δείχνουν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 12μηνο του 2010.
Στο σύνολο των εξαγωγών των τροφίμων και των ποτών το 2010 σε σχέση με το 2009 παρατηρείται αύξηση κατά 5,7% =3.452,8 εκ. ευρώ. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι η πρώτη κατηγορία προϊόντων από πλευράς εξαγωγών.
Φρούτα , λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα) που αντιπροσωπεύουν το 34% των εξαγωγών των αγροτικών προιόντων αυξήθηκαν κατά 7,2% προς όλο τον κόσμο, κατά 30,2 προς τρίτες χώρες, και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε χώρες της ΕΕ.
Οι ποσότητες το 2010 σε σχέση με το 2009 σημείωσαν αύξηση κατά 22,8% προς όλο τον κόσμο, 17,4% προς την ευρώπη και 38,7 προς Τρίτες Χώρες.
Βεβαίως περιθώρια βελτίωσης στην Γεωργική Παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γεωργικών προιόντων υπάρχουν πολλά ακόμη. Αλλά για αυτό είμαστε εδώ και εμείς οι Γεωπόνοι...

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου