Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Αρωματικά δένδρα


Συνήθως κατά την εκπόνηση μελετών τα δένδρα επιλέγονται από τον αρχιτέκτονα τοπίου για να εξυπηρετήσουν κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς και λειτουργίες των χώρων που σχεδιάζει. Το άρωμα ενός δένδρου δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό επιλογής του λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέγεθος και το ύψος των δένδρων δεν επιτρέπουν στον χρήστη να έχει επαφή με τα άνθη. Πολλά όμως από τα δενδρώδη είδη γεμίζουν τον αέρα με την λεπτή και διεισδυτκή μυρωδιά τους δίνοντας ιδιαίτερη αίσθηση στον χρήστη του χώρου που τα φιλοξενεί.  Έτσι λοιπόν ο κράταιγος ο οξυάκανθος (Crataegus oxyacanthoides) τον Μάιο, προσφέρει πληρότητα στον χώρο που διακοσμεί με το υπέροχο άρωμα των ανθέων του ενώ οι φιλύρες ξεχωρίζουν για την απαλότητα του αρώματος που προσφέρουν. Μια ομάδα από αυτά τα δένδρα μπορεί να γεμίσουν με ανάλαφρη και διακριτική μυρωδιά τον άνεμο ένα ζεστό βράδυ μεταφέροντας την μακριά σε μεγάλη απόσταση.To άρωμα του Eleagnus unbellata είναι εξίσου διαπεραστικό και εξίσου εκπληκτικό με το αγιόκλημα. Ο Fraxinus ornus έχει αρωματικά άνθη και η Paulownia tormentosa το ίδιο, ενώ αρωματικά άνθη έχουν και οι δυο μανόλιες, η M. Stellata και η Μ. denudata, και καθώς είναι τόσο μικρές μπορούν να φυτευθούν σε μικρό χώρο.

 
 Η Buddleia alternifolia μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα μικρό δένδρο (3μ.) με διάμετρο κόμης ίση με το ύψος του. Τα άνθη της μαζεμένα το ένα κοντά στο άλλο σε όλο μήκος του μεγάλου μίσχου της έχουν πανέμορφο χρώμα σαν αυτό της λεβάντας με ευχάριστο άρωμα. Πρόκειται για ένα δένδρο που φυτεύεται και προσαρμόζεται εύκολα δίνοντας πολύ ωραία λουλούδια την άνοιξη.  
Η Camelia sasanqua φθάνει σε ύψος 3μ. ή και περισότερο και μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δέντρο. Βεβαίως το είδος απατεί ειδικές εδαφικές αλλά και κλιματικές συνθήκες αλλά αξίζει να αναφερθεί διότι ποικιλίες της όπως η “Crimson King” και η “Narumi Gata” έχουν υπέροχα αρωματικά άνθη και, επιπλέον, είναι ένα είδος που ανθίζει το χειμώνα. Οι καμέλιες είναι γνωστές για την εξαιρετική ομορφιά των φύλλων και των λουλουδιών τους δίνοντας έτσι χρώμα στον κήπο σε μια εποχή που πολύ λίγα φυτά μπορούν να προσφέρουν.


Περνώντας από το άρωμα των λουλουδιών στο άρωμα των φύλλων και του φλοιού βρίσκουμε μερικά είδη, ιδαίτερα κωνοφόρα όπως η Thuyja plicata με βλαστούς που αν τους τρίψουμε αναδύουν ένα άρωμα σαν αυτό του ανανά.
Επίσης οι κέδροι αναδύουν ένα γενικό άρωμα από το φυλλωμά τους καθώς επίσης και το Cupressus macrocarpa όπως και οι βελόνες της Ερυθρελάτης (Picea engelmanii “Glauca” 3μ.) που μυρίζουν σαν βάλσαμο. Από τα φυλλοβόλα δένδρα η Λεύκη Populus trichocarpa έχει αρωματικό φλοιό όπως επίσης και το Liriodedron tulipifera. Τέλος και για να επιστρέψουμε στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε υπάρχει και η Δαφνη με το έντονο άρωμα στα φύλλα της.
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

Print

4 σχόλια:

 1. Αγαπητέ κ. Σταθακόπουλε
  έχω πάρει σύνταξη και επιθυμώ να βάλω στον κήπο του σπιτιού μου (σε χωριό της ορεινής Φθιώτιδας - 550μ υψόμετρο με αρκετά χιόνια τον χειμώνα) κάποιο αρωματικό θάμνο / δέντρο. Θα ήθελα τη συμβουλή σας.
  Σας ευχαριστώ
  Μάνθος Μόσχος
  π. εκπαιδευτικός ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
  matmosh@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αξιότιμε κύριε Μάνθο
  Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο καθώς και για τις απορίες σας. Σας έστειλα με email τις απαραίτητες πληροφορίες για τον κήπο σας. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες. Θα περιμένω νέα σας και είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση!
  Με τιμή
  Σταθακόπουλος Ιωάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΙ Ο ΦΛΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙΣ ΤΗ ΓΑΖΙΑ, ΤΑ ΞΥΝΑ (ΝΕΡΑΤΖΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ), ΤΟΝ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ, ΤΗΝ ΑΚΑΚΙΑ, ΤΗ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΕΓΑΝΘΗ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
  Κατσογιάννη Σταυρούλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σταυρούλα σε ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου...πάντα ευστοχη και ουσιαστική
  Σε ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή