Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Η διάβρωση της καλλιέργειας του καλαμποκιού και πως αντιμετωπίζεται

Το κλεόπτερο έντομο Διαβρωτική ή ραβδοφόρος, Diαbrotica virgifera, είναι η αιτία της διάβρωσης του ριζικού συστήματος του καλαμποκιού.
Το εν λόγω έντομα που εισέβαλε στην χώρα μας από βόρειες χώρες ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε φυτείες καλαμποκιού σε περιοχές της Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Προσβάλλει τόσο το ριζικό σύστημα όσο και το υπέργειο μέρους της καλλιέργειας.
Το έντομο διαχειμάζει ως αυγό στο έδαφος. Τα αυγά εναποθέτονται στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους ελεύθερα και ποτέ σε ομάδες μέχρι το βάθος των 15 cm τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Οι νέες προνύμφες εκκολάπτονται από τα μέσα Μαΐου ως το τέλος Ιουνίου.
Η προνύμφη τρέφεται αρχικά από το εξωτερικό μέρος της ρίζας και μεγαλώνοντας εισχωρεί στο εσωτερικό και τελικά οι προνύμφες καταστρέφουν ολόκληρο το ριζικό σύστημα. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου η προνύμφη επιστρέφει στο έδαφος και μετά από μία εβδομάδα, συνήθως την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, έχουμε την εκκόλαψη της νέας γενιάς.

Τα τέλεια τρέφονται από τα αναπαραγωγικά μέρη του φυτού, αρχίζοντας από τους θυσάνους και φτάνοντας στα άγανα και στους στάχεις. Πεσμένοι, ανώριμοι ανθήρες στα πάνω φύλλα είναι ένδειξη της πρώτης ζημιάς από τα τέλεια. Οι προνύμφες στο τελευταίο τους στάδιο καταστρέφουν τα άνθη, τα μπουμπούκια από όλα τα υπάρχοντα ανθισμένα φυτά σε αντίθεση με τα τέλεια που καταστρέφουν τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών. Η καταστροφή των φύλλων μειώνει τη φωτοσυνθετική επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσει και μείωση της παραγωγής.

Ο ευκολότερος τρόπος προστασίας είναι η αμειψισπορά. Τα ενήλικα τοποθετούν τα αυγά τους στον αγρό στα σημεία από τα οποία τρέφονται. Αυτά μπορεί να είναι αγροί καλαμποκιού, ηλίανθου ή σόγιας (αυτά τα φυτά είναι συνήθως ανθισμένα όταν πετούν τα τέλεια ) ή σοβαρά μολυσμένοι αγροί με ανθισμένα ζιζάνια.

Η αμειψισπορά με αποφυγή των παραπάνω φυτών σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων μπορεί να εμποδίσουν ζημιές από τις προνύμφες. Η αμειψισπορά του καλαμποκιού με σόγια πρέπει να αποφεύγεται επειδή το έντομο έχει προσαρμοσθεί σε αυτήν και μπορεί να ωοθετεί στα φυτά της σόγιας.

Επίσης η πρώιμη σπορά όπου αυτή είναι δυνατόν επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν νωρίς και να αποκτήσουν ισχυρό ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα τα φυτά να μπορούν να ανεχθούν περισσότερες προνύμφες χωρίς ζημιά.
Οι ψεκασμοί ενάντια στα τέλεια μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Όλα τα εντομοκτόνα που συστήνονται κατά της πυραλίδας του καλαμποκιού είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του diabrotica virgifera, εκτός από τα κοκκώδη. Μία συνεχής επισήμανση της παρουσίας και του μεγέθους του πληθυσμού των τέλειων είναι απαραίτητη. Πεσμένοι ανθήρες, κατεστραμμένα άγανα και κηλίδες στα φύλλα βοηθούν στην επισήμανση. Όταν υπάρχουν πάνω από 2-4 ενήλικα ανά φυτό τότε μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα και πρέπει να γίνει επέμβαση. Όταν η προσβολή από τις προνύμφες δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι απαραίτητη η χημική καταπολέμηση αλλά ποτέ δεν έχουμε τέλεια αποτελέσματα. Υλικά επικάλυψης των σπόρων και σκευάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος είναι επίσης αποτελεσματικά, αλλά η επίδραση τους μειώνεται συνήθως σε πολύ ξηρές συνθήκες.

  Κατάλληλα για την χημική καταπολέμηση εντομοκτόνα σκευάσματα είναι αυτά με δραστικές ουσίες όπως deltamethrin, ή cypermethrin  καθώς επίσης και σκευάσματα του Bacillus thurigiensis. Η χημική καταπολέμηση επίσης περιλαμβάνει και την επένδυση σπόρων με εντομοκτόνα σκευάσματα για την μέιωση των προσβολών από  τις προνύμφες με σκευάσματα που πριέχουν την  δραστική  ουσία imidacloprid.

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ
 Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου