Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Δυναμική Καλλιέργεια της Αγκινάρας


Η αγκινάρα είναι πολυετής καλλιέργεια που διαρκεί 3-4 χρόνια. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα, η φύτευση των οποίων, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεκινάει τον Αύγουστο. Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές απόστασης 1-1,5μ. και απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκατοστά. Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμμνου ύψους περίπου 1,5μ. Προτιμάται η καλλιέργεια της να γίνεται σε προφυλαγμένες από το ψύχος θέσεις καθώς και σε εδάφη χωρίς πολύ υγρασία. Ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο δροσερό με ήπιο χειμώνα κλίμα.

Σε ψυχρά κλίματα η παραγωγή οψιμίζει και συνεχίζεται προς το καλοκαίρι. Πρώιμοι παγετοί έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στα φύλλα ενώ όψιμοι παγετοί προκαλούν ζημιές στις ανθοκεφαλές. Για την προστασία των φυτών σε επικείμενους παγετούς εφαρμόζεται τεχνητή βροχή. Λόγω της διαμόρφωσης του φυλλώματος της, η αγκινάρα είναι ανθεκτική στους ανέμους. Σχετικά με τα εδάφη η αγκινάρα δεν έχει απαιτήσεις και αναπτύσσεται ακόμη και ασβεστώδη και αλκαλικά εδάφη. Σε βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη αποδίδει καλύτερα ενώ ή υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία εξασφαλίζει σημαντικές αποδόσεις.

Το 90% της συνολικής Ελληνικής (25.000 στρέμματα/28.000 τόννοι) παραγωγής αγκινάρας παράγεται στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ίρια. Καλλιέργεια αγκινάρας πραγματοποιείται και στην Τήνο στην περιοχή Λειβάδι Κώμης-Καλονή(αγκινάρα τήνου) όπου και επιδοτείται με 50 ευρώ το στρέμμα από το καθεστώς των Μικρών Νησιών του Αιγαίου. Η ετήσια παραγωγή στην Τήνο ξεπερνά τα 295.000 ζεύγη και το συνολικό Ακαθάριστο εισόδημα των παραγώγων ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Η έναρξη της συγκομιδής πραγματοποιείται όταν η ανθοκεφαλή έχει αποκτήσει εμπορεύσιμο μέγεθος, είναι κλειστή, συμπαγής και τρυφερή. Μέσα στην ίδια την φυτεία παρατηρούνται διαφορές ως προς τον χρόνο ωρίμανσης των ανθοκεφαλών μεταξύ των φυτών αλλά και στο ίδιο το φυτό, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της παραγωγής που διαρκεί 3-4 μήνες. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται όταν κάθε 7-10 ή 15 ημέρες και όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Οι πρώτες ανθοκεφαλές συγκομίζονται στα τέλη Νοεμβρίου και εξαιτίας έλλειψης στην αγόρα απολαμβάνουν καλές τιμές περί τα 1,5 ευρώ το ζευγάρι. Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι τιμές διαμορφώνονται στα 0,70-0,80 ευρώ το ζευγάρι, ενώ τον Μάιο η τιμή υποχωρεί λόγω μειωμένης ζήτησης προς όφελος των ανοιξιάτικων λαχανικών.

Κάθε φυτό αγκινάρας παράγει κατά μέσο όρο 5-10 ανθοκεφαλές ανάλογα με την ποικιλία, την ηλικία του φυτού την γονιμότητα του εδάφους, και τις κλιματικές συνθήκες. Επί πλέον σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης της πλούσιας βιομάζας της ως ζωοτροφή, εξασφαλίζοντας πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους παραγωγούς το κόστος παραγωγής της αγκινάρας ανέρχεται στα 150-200 ευρώ το στρέμμα. Οι στρεμματικές αποδόσεις της, αυτές διαφέρουν εξαιτίας ποικιλομορφίας των εδαφών στα οποία καλλιεργείται και κυμαίνονται από 1000-2000 κιλά το στρέμμα.

Κόστος παραγωγής 150-200 ευρώ / στρέμμα

Τιμή αγκινάρας από 1,5-0,70 ευρώ / το ζευγάρι

Απόδοση καλλιέργειας σε κιλά 1.000-2.000 κιλά / στρέμμα

Απόδοση καλλιέργειας σε ανθοκεφαλές 3.000-4.0000 αγκινάρες/στρέμμα


Η διατροφική αξία της αγκινάρας είναι πολύ υψηλή με εξέχουσα θέση στην Μεσογειακή διατροφή και είναι πλούσια σε Βιταμίνες A,Β,C, σε Ασβέστιο και Φώσφορο.

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

ΠΗΓΗ:AGRENDA

Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου