Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Υπολογισμός απωλειών πίεσης και διαστασιολόγηση αγωγών άρδευσης


Η σωστή διαστασιολόγηση των αγωγών που θα μεταφέρουν το αρδευτικό νερό στον αγρό σε συνδυασμό με την επιλογή του κατάλληλου συστήματος εφαρμογής του μπορεί να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις και μείωση του κόστους παραγωγής στον αγρότη.
Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα αναλύσουμε περισσότερο το τμήμα εκείνο που αφορά στην εφαρμογή του νερού άρδευσης ώστε να βοηθηθούν συνάδελφοι και παραγωγοί στην επιλογή της ορθότερης από τεχνικοοικονομικής άποψης λύση.
Ένα μεγάλο και βασικό τμήμα των μελετών δικτύων άρδευσης είναι αυτό που αφορά στους υδραυλικούς υπολογισμούς. Όπως είναι γνωστό η επίλυση των προβλημάτων σταθερής (ή μόνιμης) ροής των ασυμπίεστων ρευστών μέσα σε σωλήνες απαιτεί την ταυτόχρονη λύση τριών εξισώσεων:
 1. Της εξισώσεως συνεχείας 
 2. Εξίσωσης κινήσεως των Darcy-Weisbach και
 3.  μιας συναρτησιακής εξίσωσης τριβής
Για την πλήρη κατανόηση αλλά και την διευκόλυνση της επίλυσης αυτών των  προβλημάτων  παραθέτουμε  το παρακάτω αρχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται ώστε να είναι σε θέση να μελετούν  με ορθό τρόπο την μεταφορά του νερού άρδευσης στον αγρό τους.

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
email: istath@yahoo.gr

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητέ κε Σταθακόπουλε πολύ ωραίο το blog σας, συγχαρητήρια. Ευχαριστώ πολύ για το συγκεκριμένο αρχείο, είναι πολύ χρήσιμο.

  Καλή συνέχεια
  Μουγιάκου Ελένη
  Γεωπόνος ΓΠΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή