Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

To Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες.

Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

1. Θαμνώδεις Τριανταφυλλιές (Σχήμα 1) 


Στις θαμνώδεις τριανταφυλλιές το κλάδεμα γίνεται με αφαίρεση των ξερών, τα αδυνάτων, των πολύ κυρτών  και των γερασμένων κλαδιών. Τα κλάδεμα πραγματοποιείται στο 1/3 του μήκους των  κανονικών κλάδων αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.

2. Χαμηλές τριανταφυλλιές:


Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρούμε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίζουμε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Το κλάδεμα πραγματοποιείται σε ύψος κλαδέματος 10-15 εκ. Στις μπορντούρες μπορούμε να κλαδέψουμε με την ψαλίδα του κουρέματος ( μπορντουροψαλίδα) με φροντίδα και προσοχή όμως ώστε να μην καταστρέφονται τα κλαδιά (μάσημα κλαδιών)

3. Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης:

Για τις τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης αρκεί ένα απλό κούρεμα στο οποίο θα αφαιρέσουμε τα 2/3 του ύψους. Το κλάδεμα σε αυτές τις τριανταφυλλιές δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορούμε να κλαδεύουμε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.

4. Δενδρώδεις και Μίνι-Δενδρώδεις (Σχήμα 2):

Στις δενδρώδεις το κλάδεμα πραγματοποιείται πάνω από την διασταύρωση με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις θαμνώδεις.

5. Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις (Σχήμα 3):

Στις αναρριχώμενες αφαιρούμε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και γερασμένα κλαδιά και στη συνέχεια κόβουμε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3-4 εκ. από το κλαδί οδηγό.
Λυγίζουμε τα χρήσιμα κλαδιά - οδηγούς αφού κάψουμε λίγο τις άκρες και τα δένουμε στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.

6. Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις:

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ., ακολουθούμε το ίδιο κλάδευμα όπως παραπάνω.
Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδεύουμε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.
Από την δεύτερη χρονιά μπορεούμε να τις διαμορφώσουμε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία τους χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.

Καίμε πάντα τα υπολείμματα του κλαδεύματος. Μ 'αυτό τον τρόπο καταστρέφουμε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.

Θερινά κλαδέματα - αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων.

Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.
Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου