Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λειτουργεί στα Χανιά και χρησιμοποιεί ενέργεια, αποκλειστικά, από ανανεώσιμες πηγές.

Το ελαιουργείο ELVA του Γιώργου Κανιαδάκη, στη Συκολιά Ν. Κυδωνίας, εφαρμόζει τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Όπως γράφει η "Ελευθεροτυπία", τα υγρά και στερεά απόβλητά του μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό (compost) που κυκλοφορεί στην αγορά σε συσκευασία των 30 κιλών και είναι αποδεκτό για χρήση στη βιολογική γεωργία. Για τη θέρμανσή του αξιοποιεί την πυρήνα της ελιάς.
Το compost είναι ένα προϊόν απαλλαγμένο από παθογόνους σπόρους ζιζανίων, ορμόνες, αντιβιοτικά και ξένες ύλες, μειώνει τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και συμβάλλει στην άρδευση

Print

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου