Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Στην μεταβατική περίοδο από την άποψη θερμοκρασιών του Οκτωβρίου (πτώση θερμοκρασιών και είσοδος στα κρύα του χειμώνα) είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές εργασίες που πρέπει να εκτελούμε στον χλοοτάπητα προετοιμάζοντας τον κατάλληλα για την επόμενη περίοδο.


Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να εκτελεσθεί αυτή την περίοδο ένας αερισμός του χλοοτάπητα για να διευκολύνουμε το νερό, τα λιπάσματα και τον αέρα να διεισδύουν μέχρι τις ρίζες. Ο αερισμός είναι μια απλή εργασία που γίνεται με πιρούνα ή ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται αεριστήρας εδάφους.

Ο αερισμός γίνεται πάντα μετά από κοπή και καλό θα είναι αμέσως μετά να προστίθεται στην επιφάνεια του εδάφους μίγμα χώματος κήπου, τύρφης και άμμου ώστε να γεμίσουν οι τρύπες που ανοίχτηκαν. Μετά το πέρας και αυτής της εργασίας ακολουθεί άφθονη άρδευση.

Μια άλλη εργασία που είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της όψης του χλοοτάπητα τους χειμερινούς μήνες είναι η αφαίρεση του στρώματος του χλοοτάπητα (thatch). Τα νεκρά ή ζώντα οργανικά υλικά, όπως στελέχη φυτών χλόης, κομμένα φύλλα, νεκρές ρίζες κ.α. αποτελούν ένα στρώμα το οποίο συσωρεύεται γρηγορότερα πριν προλάβει να αποσυντεθεί στον χώρο ενός χλοοτάπητα και βρίσκεται μεταξύ του εδάφους και του ελάσματος των φύλλων.

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να πυκνώσει ο χλοοτάπητας με την βοήθεια της τεχνικής του καπακιού top dressing. Για την εργασία αυτή χρησιμοποιούμε μίγμα καλής ποιότητας με άμμο και οργανική ουσία το οποίο και απλώνουμε στον χλοοτάπητα. Ενίοτε στο μίγμαπροσθέτουμε σπόρο της υπάρχουσας ποικοιλίας ή μίγματος. Σκοπός της κάλυψης του χλοοτάπητα είναι να γεμισθούν όλες οι κοιλότητες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου και να δημιουργηθεί ενα ιδεώδες έδαφος για τα επόμενα χρόνια.

Μια λίπανση την εποχή αυτή επιμυκήνει την βλάστηση των ψυχροφίλων ειδών. Επίσης καθώς αυτήν την εποχή η χλόη επιβραδύνει την ανάπτυξη της, αποθηκεύει υδατάνθρακες που θα την βοηθήσουν να επιζήσει τον χειμώνα, και κυρίως, την άνοιξη να αρχίσει μια γρήγορη και ζωηρή βλάστηση.2 σχόλια:

 1. καλησπέρα κ.Γιάννη,

  και πως γίνεται η αφαίρεση του στρώματος του χλοοτάπητα (thatch); Με ποιό τρόπο, με το χέρι; με ειδικό μηχάνημα; Πως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ κύριε

  Κατ' αρχάς ευχαριστώ για την επίσκεψη και την ανάγνωση.

  Ο αερισμός του χλοοτάπητα γίνεται με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, τα οποία διαθέτουν επιμήκη εξαρτήματα, τα οποία εισέρχονται στο έδαφος και δημιουργούν διόδους για τον αέρα και το νερό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μηχανημάτων, αυτοκινούμενα ή ελκόμενα και φέρουν τα εξαρτήματα πάνω σε κυλιδρικό τύμπανο . Διαφέρουν μεταξύ τους στο σχήμα των εξαρτημάτων.

  Άλλοτε τα εξαρτήματα είναι συμπαγή και διεισδύουν στο έδαφος δημιουργώντας οπή με διάμετρο 8-22 mm, άλλοτε τα είναι κοίλα, και με την διεισδυση τους αφαιρούν κυλινδρικό τμήμα εδάφους (καρότο), ενώ άλλοτε είναι λεπιδοειδή και με την διεισδυση τους δημιουργούν δίοδο μικρού πλάτους.

  Πέρά αυτών υπάρχουν και χειροκίνητα εργαλεία αερισμού γα μικρές επιφάνειες, τα οποία έχουν 2-3 εξαρτήματα αερισμού και με την πίεση του ποδιού δημιουργούν οπές βάθους 5-6 cm.

  Η επιλογή του μήκους και του είδους των εξαρτημάτων εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος συμπίεσης του εδάφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή