Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη φιλολογία για την απόδοση στα χημικά λιπάσματα προβλημάτων όπως:


-Δηλητηριάζουν το έδαφος και τους μικροοργανισμούς του

-Τα προιόντα που προέρχονται από ανόργανα λιπάσματα είναι λιγότερο θρεπτικά και εύγευστα

-Τα χημικά λιπάσματα δεν χορηγούν θεμελιώδη θρεπτικά που είναι απαράιτητα για την ανθρώπινη υγεία.

Ας δούμε ένα ένα τα παραπάνω και ας προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε προκειμένου να δούμε εάν ισχύουν.

Τα ανώτερα φυτά δεν απορροφούν οργανική ύλη αλλά ιόντα. Η οργανική ουσία ανοργανοποιείται στο έδαφος με την βοήθεια βακτηρίων και κατά συνέπεια τα θρεπτικά που απορροφούνται από τα φυτά είναι ίδια είτε προέρχονται από ανόργανα είτε οργανικά λιπάσματα.

΄Οσον αφορά την απόδοση και την ποιότητα αυτές μπορούν να επιτευχθούν τόσο με τα οργανικά όσο και με τα χημικά λιπάσματα.

Σχετικά με την υγιεινή και ποιότητα των προιόντων δεν αποδείχθηκε ότι επηρεάζονται δυσμενώς από τα ανόργανα ή ότι τα χημικά λιπάσματα είναι επιζήμια για τον άνθρωπο ή τα ζώα.

Τέλος δεν είναι οικονομικά εφικτή η πραγωγή επαρκούς ποσότητας οργανικής ουσίας για τον εφοδιασμό των φυτών σε παγκόσμμμια κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου