Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Σήμερα περισσότερο από ποτέ «είναι απαραίτητη μια δεύτερη πράσινη επανάσταση».Σήμερα περισσότερο από ποτέ «είναι απαραίτητη μια δεύτερη πράσινη επανάσταση» με αναθεωρημένες πρακτικές και στόχους η οποία θα γίνεται με αειφόρο τρόπο καθιστώντας την γεωργική παραγωγή πιο αποδοτική με παραγόμενα προϊόντα υψηλής ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες και ανεκτές τιμές.
Η επίτευξη πλέον της αύξησης της γεωργικής παραγωγής δεν μπορεί να γίνει μέσα από την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης αφού η δυναμική επέκτασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των κυρίως διατροφικών ειδών όπως σιτάρι και ρύζι είναι πολύ μικρή είτε γιατί έχουν ήδη καλυφθεί, είτε γιατί είναι ακατάλληλες, είτε στο ότι η εντατικοποίηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ερημοποίηση.
Επί πλέον η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων όπως για παράδειγμα το φαινόμενο Εl Nino είτε ερημώνουν εκτάσεις είτε οδηγούν σε ξηρασία άλλες.
Ακόμη οι κατ΄εξακολούθηση μη ευνοϊκές γεωργικές συνθήκες , όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων, η αύξηση της αλατότητας των εδαφών η ακραία ζέστη και το κρύο προστίθενται στο στρες που υπόκεινται τα φυτά έχοντας σοβαρή επίδραση.
Υπολογίζεται ότι ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα για τα χωράφια τους σήμερα οι αγρότες, χάνουν συνήθως 30-70% της συγκομιδή τους.
Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να μειώνονται τα αποθέματα τροφίμων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες αφιερώνοντας χρόνο και κεφάλαιο, είτε μέσω της βιοτεχνολογίας είτε μέσω της χρησιμοποίησης και εφαρμογής τεχνολογίας αιχμής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο αυτήν την κατάσταση καθιστώντας τα φυτά (μέσω ενσωμάτωσης ή απενεργοποίησης στα φυτά γονιδίων ή εφαρμογή μιας πραγματικά ολοκληρωμένης διαχείρισης) ικανά να παράγουν υψηλές, σταθερές αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρά τις διακυμάνσεις στις κλιματικές συνθήκες προστατεύοντας έτσι την προμήθεια των τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό στο μέλλον.
Η χώρα μας έχει αργήσει πολύ προς την κατεύθυνση αυτή. Βρισκόμενη σε βαθιά οικονομική κρίση με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα στην γεωργία οφείλει και πρέπει τα επόμενα χρόνια να ανασυνταχθεί και να επανακάμψει.
Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους 3 κλάδους στους οποίους η χώρα μας πρέπει να δώσει έμφαση για να πετύχει όχι μόνο ανάπτυξη αλλά και να διασφαλίσει την διατροφή του πληθυσμού της (οι άλλοι δύο είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία).
Οφείλει λοιπόν να συνεργαστεί με άλλες χώρες στο επίπεδο που αυτές έχουν εξελίξει τις γεωργικές πρακτικές τους, να αξιοποιήσει το υφιστάμενο επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό που διαθέτει, να κατευθύνει τους αγρότες αναθεωρώντας πρακτικές και αντιλήψεις ώστε όλοι από κοινού να διαμορφώσουμε ένα νέο σύστημα καλλιεργητικών τεχνικών και εφαρμογών.
Είναι απολύτως απαιτητό να επιτευχθεί και στην χώρα μας η αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα της, με αρχή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφορία της γεωργικής παραγωγής.

ΠΗΓΕΣ: 1. Περιοδικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τευχος1/1/2010 buyercropscience
                2. FAO (Food and Agricultural Organization of united nations)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου