Ο μεγάλος Αριστοτέλης, λέει στα Πολιτικά του: η καλλίτερη πολιτεία είναι η γεωργική, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι ζουν από την γεωργία και την κτηνοτροφία "βέλτιστος γάρ δήμος ο γεωργικός εστιν, όπου ζει το πλήθος από γεωργίας ή νομής" . Και καταλήγουμε με μία διάσημη φράση, και πάλιν του Αριστοτέλους, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ως προμετωπίδα σε όλες τις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές ή γεωργικές σχολές τις Χώρας: "Πασών των επιστημών μήτηρ τε καί τροφός Γεωργία εστί."

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Χρήση Πετροβάμβακα στην αρχιτεκτονική του τοπίου


 
Του Σταθακόπουλου Ιωάννη


Τι είναι ο Πετροβάμβακας

Η πρώτη ύλη για την Παρασκευή του πετροβάμβακα είναι διάφοροι τύποι πετρωμάτων, κυρίως διαβάσης και βασάλτη, που λιώνουν σε 1600-1800οC και στην συνέχεια σε υγρή μορφή περνούν μέσα από περιστρεφόμενα τύμπανα με ελεγχόμενη ταχύτητα περιστροφής και παίρνουν την ινώδη μορφή, σαν μαλλί. Ακολουθεί ψύξη των ινών ενώ ταυτόχρονα προστίθεται μια φαινολική ρητίνη (βακελίτης) η οποία λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ των ινών.
Η κύρια εφαρμογή του πετροβάμβακα είναι για μονωτικό υλικό (θερμομονωτικό, ηχομονωτικό) και αντιπυρικό υλικό για την παραγωγή συνθετικών προϊόντων από ίνες και για διάφορες άλλες εφαρμογές στην ναυπηγική.

Ο πετροβάμβακας είναι

 Χημικά και αδρανές και αποστειρωμένο υλικό

 τυποποιημένο και σταθερής ποιότητας υλικό

 Έχει ολικό πορώδες 95-97%

 Έχει ειδικό βάρος 0,050-0,115 ανάλογα με την χρήση του.

 Καλή υδατοϊκανότητα 75% σε νερό

Επιθυμητές ιδιότητες του αδρανούς υποστρώματος

1. Να λειτουργεί σαν δεξαμενή νερού και θρεπτικών στοιχείων για την ανάπτυξη των φυτών.

2. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού που συγκρατεί να απορροφάται εύκολα από το φυτό.

3. Να επιτρέπει την ανταλλαγή των αερίων και ειδικά την είσοδο του οξυγόνου (για την καλή λειτουργία της ρίζας).

4. Να έχει τέτοια πυκνότητα ώστε να επιτρέπει την μηχανική στήριξη του φυτού.

Χρήση Πετροβάμβακα στην αρχιτεκτονική του τοπίου

Η χρήση του πετροβάμβακα στην Αρχιτεκτονική του Τοπίου είναι η συμβολή του στην δημιουργία πρασίνου στις οροφές κτιρίων των αστικών περιοχών, δίνοντας μάλιστα νέους ορίζοντες και δυνατότητες εφαρμογής στο σχεδιασμό κατασκευών πρασίνου.

Οι κατασκευές πρασίνου στις οροφές των κτιρίων έχουν θετικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον της πόλης, ελαττώνουν τα επίπεδα θορύβου και δεσμεύουν μέρος της σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν επίσης οικονομικά οφέλη (για τους κατασκευαστές – ιδιοκτήτες), καθώς προσφέρουν καλή μόνωση και επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής των οροφών (μειωμένο έως ελάχιστο κόστος συντήρησης), προστατεύοντας τις από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μεταβολές της θερμοκρασίας.
Οι κατασκευές αυτές έχουν πολλά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, αλλά το σπουδαιότερο είναι η ύπαρξη ανθρώπινου και υγιεινού εξωτερικού περιβάλλοντος στο κέντρο των πόλεων.

Φυτεύοντας τις ταράτσες των αστικών περιοχών, μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλεις που να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου απ’ότι αναλογεί στους κατοίκους τους.

Ο πετροβάμβακας είναι υδρόφιλος (συγκρατεί νερό), με μεγάλο πορώδες, ώστε η σχέση αέρα / νερού στο περιβάλλον της ρίζας να είναι ιδανική για την ανάπτυξη των φυτών. Σε σχέση με το χώμα είναι ελαφρύτερος και απαλλαγμένος ασθενειών και ζιζανίων. Η σχέση βάρους grodan/χώματος είναι 1/3.

Διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και την πυκνότητα της βλάστησης που εφαρμόζεται. Η διάκριση αυτή οδηγεί και σε διαφορετική κατασκευαστική προσέγγιση, όσων αφορά την ποιότητα των δομικών υλικών (στατική, ανεκτικότητα βάρους κ.λ.π.)

Καθετοποιημένες κατασκευές ( Intensive Gardens)

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να φυτευτεί μια μεγάλη γκάμα (ποώδη, θάμνοι, δένδρα), ενώ από κατασκευαστικής πλευράς χρειάζεται συνεργασία με μηχανικό για τον υπολογισμό των πρόσθετων φορτίων σε σχέση με την στατική του κτιρίου (φορτία λόγω βάρους υλικών, φορτία από τον άνεμο, την βροχή το χιόνι κ.λ.π.)

Εκτατικές κατασκευές

Πρόκειται για ευκολότερες εφαρμογές, με φυτά χαμηλής βλάστησης (ποώδη).

1. Καθετοποιημένες κατασκευές ( Intensive Gardens)

Η κατασκευή αυτή αποτελείται από 6 στρώσεις, με διαφορετικά υλικά.

1. Υδατοστεγής μεμβράνη
Τοποθετείται πάνω από την οροφή. Η επιμελής τοποθέτηση της απομονώνει την οροφή από την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα στεγανοποιεί την αποθήκη νερού που δημιουργείται. Συνήθως χρησιμοποιείται P.V.C. πάχους 1,2 mm, με αντοχή στις υπεριώδεις ακτίνες.

2. Προστατευτική μεμβράνη
Τοποθετείται ακριβώς πάνω από την υδατοστεγή μεμβράνη προκειμένου να την προστατεύσει κατά την διάρκεια των εργασιών

3. Στρώση αποστράγγισης
Επιτρέπει στο επί πλέον νερό (βροχοπτώσεις, πότισμα) να στραγγίζει. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει σαν αποθήκη νερού (reservoir) για το πότισμα των φυτών. Τέλος με την επίστρωση αυτή δίνουμε επίπεδη μορφή στην επιφάνεια, καθ’ότι οι περισσότερες οροφές έχουν κάποια κλίση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ελαφρά και συμπαγή (διογκωμένη άργιλος, ελαφρόπετρα κ.α.). Το ελάχιστο πάχος αποστράγγισης πρέπει να είναι 20-30 mm, ανάλογα με το είδος των φυτών.

4. Μεμβράνη φιλτραρίσματος
Τοποθετείται πάνω από την στρώση αποστράγγισης και η χρησιμότητα της είναι διπλή.:


  •  Εμποδίζει την δίοδο ριζών ή άλλων μιγμάτων φυτικής ύλης, από την επιφάνεια προς τα κάτω, ώστε να μην βουλώνουν οι οπές αποστράγγισης,

  •  Επιτρέπει την δίοδο νερού από κάτω (αποθήκη reservoir νερού) προς τα πάνω για το κανονικό πότισμα των φυτών.
5. Στρώση Πετροβάμβακα
Eδώ αναπτύσσεται η ρίζα των φυτών και στηρίζονται τα φυτά. Το υπόστρωμα grodan εξασφαλίζει την ιδανική σχέση αέρα / νερού, για την ανάπτυξη της ρίζας και την σωστή θρέψη του φυτού. Απορροφά αέρα από την επιφάνεια και νερό από την στρώση αποστράγγισης.

6. Επιφανειακή στρώση
Είναι μια πολύ λεπτή στρώση, με υλικά όπως διογκωμένη άργιλος, άμμος, οργανική ουσία, κ.α. και έχει διακοσμητικό σκοπό.

ΑΡΔΕΥΣΗ

Το πότισμα μπορεί να γίνει αυτόματα η μηχανικά. Μπορεί να γίνεται με καταιονισμό ή με σταγόνα. Μια απλή αρδευτική λύση που ταυτόχρονα προσφέρει οικονομία στην κατανάλωση νερού, περιλαμβάνει σωληνώσεις με ακροφύσια που τοποθετούνται στο πάνω μέρος της στρώσης αποστράγγισης και ακριβώς κάτω από την μεμβράνη του φιλτραρίσματος.
Η άρδευση διαρκεί μέχρις ότου η επιφάνεια του νερού να εφάπτεται στο κάτω μέρος του πετροβάμβακα (χαμηλότερο σημείο αποστράγγισης) Απλές κατασκευές δείκτες (φλοτέρ) δείχνουν ανά πάσα στιγμή την στάθμη του νερού.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΤΩΝ –ΦΥΤΕΥΣΗ

Στο σύστημα του πετροβάμβακα μπορεί να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει οποιοδήποτε είδος φυτού (πόα, θάμνος, δέντρο) όπως και στο χώμα. Για παράδειγμα αναφέρονται τα γένη Quercus, Taxus, Betula, Fagus, Pinus, Rosa, Ilex Viburnum κ.α., που έχουν επιτυχώς εφαρμοστεί σε χώρες Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Η επιλογή των κατάλληλων ειδών για τις ελληνικές ξηροθερμικές συνθήκες πρέπει να γίνει με κριτήρια την προσαρμοστικότητα τους και τις ανάγκες τους σε νερό.
Η μεταφύτευση των φυτών είναι εύκολη. Ανοίγεται μια τρύπα στο υπόστρωμα του πετροβάμβακα, (με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο) όπου τοποθετείται η ριζόσφαιρα. Το άνοιγμα συμπληρώνεται με το περίσσευμα του πετροβάμβακα που παίρνουμε από το άνοιγμα της τρύπας.Επίσης πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη στήριξη των υψηλών δένδρων, ενώ σημείο κλειδί για την επιτυχή μεταφύτευση είναι η διαβροχή του υποστρώματος.
ΛΙΠΑΝΣΗ

Ο πετροβάμβακας  δεν προσφέρει ούτε δεσμεύει κανένα θρεπτικό στοιχείο. Άρα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απρόσκοπτη προσοχή τους στα φυτά, με έναν απλό τρόπο λίπανσης.
Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με την διασπορά λιπασμάτων αργής αποδέσμευσης στην επιφάνεια της κατασκευής. Συνήθως 80g/m2 δύο φορές το χρόνο αρκούν για την διατήρηση και ανάπτυξη των φυτών. Ο τύπος και η ποσότητα του λιπάσματος εξαρτώνται και από το είδος της βλάστησης.

ΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Οι Κατασκευές αυτές είναι απλούστερες χαμηλού κόστους και σχεδιάζονται με γνώμονα την γενικότερη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική χρησιμότητα τους, παρά για την διακοσμητική τους αξία. Επιλέγονται φυτά χαμηλής βλάστησης και ανθεκτικά στην ξηρασία. Το ύψος των στοιβάδων είναι μικρότερο αλλά και οι ανάγκες για άρδευση – λίπανση είναι επίσης μικρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου